Съдът потвърди, че БТК поддържа нелоялни практики

Migration Image

nbsp;

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решение на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за поредна нелоялна търговска практика на Българска телекомуникационна компания АД при сключване на договори от разстояние, съобщават от комисията.

След произнасянето на КЗП търговецът е обжалвал решението, но ВАС отхвърля жалбата му като неоснователна и оставя в сила решението на контролния орган.

Некоректността на търговеца се изразява в отправяне на предложение по телефона за сключване на договор за телекомуникационна услуга и впоследствие изпращане на две писма с различни дати на проведения разговор (сключването на договора).

По такъв начин потребителят е в затруднение да разбере кога точно е сключен договорът от разстояние и съответно да се възползва от правото си на отказ от него.

Срокът за анулирането му без неустойки е седем работни дни от получаване на съответното писмо и не по-късно от 14 календарни дни от датата на разговора.

При две начални дати на договора обаче срокът за отказ също изтича на две различни дати. Освен това, изпращането на две писма за писмено потвърждаване оставя впечатление у потребителя, че са сключени два отделни договора за една и съща услуга от две различни дати.

Производството е образувано по жалба на потребител, подадена в КЗП. В проведен телефонен разговор по инициатива на БТК АД, на потребителя е предложено да си продължи срока на договора чрез сделка от разстояние.

След като дал съгласието си, е бил уведомен, че ще получи известие с условията на договора до края на работната седмица по куриер. Писмата, които получава, са две с две различни дати на сключване на договора.

Извършена е проверка от експерти на КЗП, представени са доказателства и въз основа на тях е издадена заповед на председателя за забрана на нелоялната практика.

Въпреки обжалването на заповедта от страна на телекома, съдът потвърждава решението на КЗП. Потвърдени от ВАС са още няколко вида нелоялни практики на същия телеком при сключване на договор от разстояние.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст