Вече девет години Гугъл радва инвеститорите на борсата

Migration Image

На 19 август през 2004 г. Интернет търсачката Гугъл (Google Inc.) пуска в продажба на фондовата борса свои акции.

Американската интернет и софтуерна корпорация, специализирана основно в търсенето в Интернет, притежава също така подразделения за изчисления в облак, онлайн потребителски имейли (gmail), карти, сканиране и архивиране в дигитален вид на книги и много други. Нейната мисия, както е формулирана от компанията, е да организира световната информация и да я направи универсално достъпна и полезна за всеки.

Името на Google представлява игра на думи и произхожда от думата гугол (googol), която е математически термин за единица последвана от 100 нули (10100). Днес, поради ежедневната употреба в английския език, думата google е добавена в Оксфордския английски речник и означава използване на търсачката на Google за намиране на информация в интернет.

Google е базирана в град Маунтин Вю (щат Калифорния). Към април 2012 г. Google има постоянно заети 53 077 служители. Компанията разполага с хиляди сървъри по света, които обработват милиони заявки за търсене ежедневно и около 1 петабайт потребителски данни всеки час.

Компанията е създадена от американците Лари Пейдж и Сергей Брин (американец от руски произход), докато те са студенти в Станфордския университет и се опитват да измислят ефикасен алгоритъм (машина) за търсене на уеб страници по ключова дума. Фирмата е регистрирана като частна компания на 4 септември 1998 година. Оттогава Google продължава да се разраства непрекъснато чрез разработване на нови продукти, придобиване и партньорство с други компании. Основните си приходи Google получава от главната услуга, която предлага – Google Търсене ndash; генериране на резултатите от търсене на текст в световната мрежа (търсачка). Сегашен главен изпълнителен директор е Лари Пейдж.

Доминиращата пазарна позиция на услугите, предлагани от Google, води до критика към компанията, свързана с проблеми, включващи неприкосновеност и тайна на личната информация, авторски права и цензура.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст