Евроинс Иншурънс Груп купи Интерамерикан България

Migration Image

Днес сутринта bdquo;Евроинс Иншурънс Груп и Achmea подписаха договор за българските застрахователни компании bdquo;Интерамерикан България и bdquo;Интерамерикан Животозастраховане. Споразумението касае прехвърляне на застрахователните дейности на Ахмеа в България. Сделката ще бъде завършена до края на годината след одобрение на Комисията за финансов надзор. Това съобщи специално за БАНКЕРЪ Асен Христов, председател на надзорния съвет на Еврохолд.

С придобиването на този нов бизнес Евроинс ще достигне портфолио от 25 млн. лева и ще се изкачи до шесто място в класаицята на общото застраховане в България.

Настоящият изпълнителен директор на Интерамерикан България Доминик Боден остава в дружеството и при новия собственик.

С оглед гарантиране на безпрепятственото прехвърляне и подкрепа за развитието на компанията, настоящият изпълнителен директор на Интерамерикан България Доминик Боден прие да остане в дружеството и при новия собственик.

Интерамерикан Животозастраховане ЕАД има пазарен дял от 0.6% с премиен приход от 915 хил. лв. за първото полугодие на 2013 година.

Интерамерикан България ЕАД има дял от 2.1% на пазара на общо застраховане с 14.5 млн.лв. премиен приход за първото полугодие на 2013 година.

Eвроинс пък е с дял от 5.6%, или 33.3 млн. лева. Евроинс АД е мажоритарна собственост на Евроинс Иншурънс Груп АД, което е част от групата на Еврохолд България АД.

За продажбата на двете дружества се говореше отдавна, но липсваше сериозен купувач. След увереното навлизане у нас на холандците от Achmea през 1998 г. и откриване на животозастрахователна компания през 2008-ма, последва кризата и свиване на бизнеса на bdquo;Интерамерикан. Натрупаните загуби от двете компании накараха собствениците да се решат на продажба. В същото време обаче финансовите им резултати, както и общата политическа и икономическа конюнктура у нас направи потенциалната сделка неатрактивна за чужди инвеститори.

Чавдар Цолов

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст