Розовото следствие на прокурорите

Migration Image

Прокуратурата разследва кой оцвети паметника на Съветската армия

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за хулиганство заради боядисания в розово паметник на Съветската армия в София. Разследването се води срещу неизвестен извършител, докато един от авторите на акцията даде анонимно интервю.

Монументът осъмна боядисан с розови надписи на чешки и български език: България се извинява! и Прага 68.

Днес се навършват 45 години от инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия през 1968 г., с която е потушена Пражката пролет.

От прокуратурата заявиха пред Дарик радио, че ще прегледат записите на близките камери, за да опитат да установят извършителите.

За хулиганство законът предвижда до 2 години затвор или пробация, но ако то се отличава с изключителен цинизъм или дързост, е възможно лишаване от свобода до 5 г.

По-рано областният управител на София-град Росен Малинов (БСП) заяви пред Дневник, че ще изпрати сигнал в прокуратурата за вандалски действия.

Преди две години, когато паметникът беше пребоядисан за първи път и войниците се превърнаха в комикс герои, извършителите така и не бяха открити.

Междувременно един от авторите на сегашната акция даде и интервю за блогъра Асен Генов, но името му бе запазено в тайна.

Реакцията на обществото към това действие ще определи къде сме сега. Дали сме 2013 или далечната 1968, когато танковете премазаха свободата на чехословашкия народ, заяви анонимният художник.

Паметникът, който от сутринта бе ограден с полицейска лента и поставен под охрана, ще бъде почистен от доброволци.

Кметът на София Йорданка Фандъкова предложи върху монумента да бъде поставено специално покритие, което да не позволява да бъде боядисван.

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст