Здравната каса е на червено с над 108 млн. лева

Migration Image

Очертава се недостиг от 108 041 674 лв. при изпълнението на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса в края на годината. Това показват разчетите през август, алармира на пресконференция управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова.

Според сметките на финансистите се наблюдава изпълнение на приходите от едва 50.8% към 31 юли, като от тях 46.4% са постъпленията от здравни вноски. На този фон разходите на Касата са 60 на сто.

Според отчета за полугодието дефицитът в болничната помощ възлиза на 361 167 00, а в извънболничната той е 1 352 000 лева. Недостигът на пари за лекарствени продукти се очертава да бъде за около 34 504 000 лева, а за денталната помощ – 6 997 000 лева. Касата няма средства и за медицинските изделия. За това перо са нужни още 11 447 000 лв., посочи Тодорова.

Според нея грешните разчети на предишното правителство и нереформираната здравна система водят до липсата на средства за нормалното функциониране на НЗОК.

Стана ясно още, че бюджетът не е изразходван рационално, а когато някой е залагал допълнителните дейности, не си е направил труда да изчисли риска. В тази посока могат да се дадат редица примери. Един от тях е с постоянно увеличаващият се брой на пациентите с онкологични заболявания. Наблюдава се ръст от около 3000 болни от рак на година, а в същото време 75% от средствата, определени за онкологични лекарства, са изразходвани още към 30 юни.

Как НЗОК може да подобри контрола, като в касата има тежък организационен проблем, попита риторично Тодорова. Тя уточни, че от миналата година чиновниците в касата са държавни служители, а контрольорите не са. Служителите от централно управление ходят като консултанти, защото не могат да пишат протоколи, защото са държавни служителиrdquo;, заяви Тодорова. Според нея този правен абсурд е направен, за да се ограничи контролът или да се запазят работните места на някой лица.

Според нея пациентът трябва да влезе в ролята на контрольор, което може да стане с въвеждане на електронната карта.

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст