ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Химическа атака край Дамаск?

Migration Image

Сирийската опозиция за пореден път обвини режима на президента Башар Асад в употреба на химическо оръжие, а фактите изглеждат повече от сериозни. Според нейните говорители атаката е осъществена близо до столицата и хората, чиято смърт е причинила, са между 650 и 1300 души. Опозицията не пропусна да обвини международната общност, че с мълчанието си е станала съучастник в масовото убийство. Сирийският режим моментално отрече да е използвал химически оръжия, а Русия определи твърденията като провокация. По случая се проведе извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН в четвъртък (28 август). Целта му бе да бъдат запознати със ситуацията 15-те страни членки. Напълно според очакванията заседанието не стигна до формиране на официална позиция.

Ако твърденията за нападения с химически оръжия край Дамаск се потвърдят, това ще е най-тежката подобна атака в света от десетилетия. Западът и страни от региона призоваха инспекторите на ООН, които са в Сирия, за да проверяват предишни подобни сигнали, незабавно да бъдат изпратени на мястото на може би една от най-смъртоносните акции в двегодишната гражданска война в Сирия.

Химическият арсенал на Дамаск съществува от десетилетия и е смятан за един от най-големите в Близкия изток. Но категорични публични данни за наличието му практически няма. Великобритания, Франция и САЩ от доста време обвиняват сирийската армия, че многократно е прибягвала до използване на химически оръжия срещу опозицията. От своя страна Русия, съюзник на Дамаск, наскоро заяви, че има доказателства, че не друг, а сирийските бунтовници са използвали газ зарин през март край Алепо.

Режимът на Асад призна за първи път, че притежава химически оръжия на 23 юли 2012 г., и заплаши, че може да ги използва в случай на западна военна намеса, но не и срещу собственото си население. През март правителството и въоръжената опозиция си размениха обвинения, че са използвали химически заряди в конфликта, който раздира страната вече повече от две години. Сирия е една от малкото страни, които не са подписали Конвенцията за забрана на разработката, производството, натрупването и употребата на химическо оръжие и не е член на организацията за контрол над използването им. На 30 януари израелската авиация бомбардира с ракети земя-въздух обект близо до Дамаск и съседен военен комплекс, за които имаше подозрения, че там се съхраняват подобни боеприпаси. В Йерусалим се опасяваха те да не попаднат у ливанската организация Хизбула.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст