ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ниският оборот натисна индексите

Migration Image

Опитът за възстановяване на част от загубите за българските индекси, поне засега, изглежда успешен. През последните дни повечето борсови индикатори отчетоха умерени повишения, макар да липсваха формални катализатори на оптимизъм. Разпродажбите в първата третина от месеца засегнаха ключови за пазара акции, но повечето от тях са напът да си върнат доверието на инвеститорите, след като през последната седмица интересът за покупки видимо расте.

Въпреки завръщането на част от купувачите обаче ликвидността при повечето активно търгувани позиции остана сравнително ниска и често можеха да се видят традиционните за сезона огромни разлики между офертите купува и продава. Огромната разлика в котировките отново бе сред главните причини за резки колебания в цените, особено ако някоя от страните бе притисната от времето.

В по-ликвидната част от пазара обаче сделките вървяха гладко и без особени колебания. След като изпита на гърба си разочарованието на някои свои акционери, Адванс Терафонд АДСИЦ почти успя да възстанови последните загуби и вече се търгува на безопасно разстояние от ключовите 2 лв. за акция. Повече сделки през седмицата бяха в тесния диапазон между 2.14 и 2.15 лв. за дял.

Активна търговия имаше и с акциите на Софарма АД, но, видно от последните официални съобщения на фармацевтичния холдинг, основен купувач на нейните акции отново е самата компания, изпълнявайки методично програмата си за обратно изкупуване. С други думи – нищо интересно, ако изключим факта, че дружеството продължава да се състезава само със себе си, дори когато е единственият сериозен купувач на пазара. Тези и други особености на търговията обаче нямат кой знае какво значение, след като ежеседмично Софарма връща няколкостотин хиляди лева на местните инвеститори. Колко от тях се връщат веднага на пазара не е ясно, но това рано или късно се случва.

Търговията с акции на Химимпорт, Зърнени храни България и Централна кооперативна банка продължава да бъде сред примерите за постоянство както на купувачите, така и на продавачите. Желаещи да сключват сделки с акции на дружества от групата винаги се намират и често именно тази търговия формира значително част от борсовия оборот.

Макар и все по-рядко под светлината на прожекторите (или поне извън розовия спектър) ЧЕЗ Разпределение бавно се завръща във фокуса на купувачите. През последните седмици търговията с акции на електропреносното дружество генерира все по-големи обеми, придружени и от плавно покачващи се цени. Финансовото здраве на компанията, поне засега, изглежда сравнително добро, независимо от последните решения на ДКЕВР. Те от своя страна явно не притесниха особено купувачите и нищо чудно да се окаже, че всички негативни новини отдавна са били отразени в цената. И все пак вероятността интересът към компанията да не е свързан с чисто икономически фактори, изглежда достатъчно голяма, за да бъде пренебрегната. През септември предстои актуализация в състава на SOFIX и грубите изчисления сочат, че именно ЧЕЗ Разпределение ще бъде един от новите членове на индекса. Това предполага появата на интерес за покупки от страна на мениджърите на европейски индексни фондове, следящи SOFIX, с цел ребалансиране на портфейлите им. Именно това може да стои в основата на последните поскъпвания, след като мнозина от активно търгуващите на БФБ-София са наясно с практиката на индексните фондове.

Макар без шансове да попадне в SOFIX, Юрий Гагарин АД вероятно заслужава приза за компания на седмицата, след като без новини, с няколко големи подскока и сериозен обем изтъргувани книжа цената на компанията се повиши от 48.5 до 57 лв. за акция само в рамките на четири дни.

Нетолкова впечатляващо, но все пак знаменателно бе движението в цената на компенсаторните записи през седмицата. След като дълго време купувачите не смееха да прекрачат границата от 0.325 лв., в сряда цената рязко се повиши до 0.35 лв., или 35% от номиналната има стойност.


Гено Тонев,

Портфолио мениджър

УД Юг Маркет фонд мениджмънт АД

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст