ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сафари срещу труда на черно в Гърция

Волфганг Шойбле

Властите в Гърция запретнаха ръкави да се преборят с ширещото се в национални мащаби явление недеклариран и неосигурен труд. Работодателите ще бъдат санкционирани с глоби от 10 550 евро, ако бъдат заловени, че не са декларирали и не плащат осигуровки за всеки нает от тях работник. Затягаме санкциите, а размерът им възлиза на 18-месечни минимални заплати, или 10 550 евро – такава ще е глобата за всеки недеклариран работещ, каза министърът на труда. Наказанията ще бъдат налагани на място от инспекторите, констатирали нарушенията.

Водещите гръцки издания определят мерките като сафари срещу черния труд. По всичко изглежда, че правителството е решено да защити правата и интересите на работещите и да съхрани стабилността на осигурителните фондове. Публикуваните данни показват, че над половин милион са работещите в Гърция, чийто труд не се декларира и работодателите не ги осигуряват. През 2010 г. в това положение са били 25 на сто от работещите, а през първите шест месеца на тази година те вече са 38.4 процента. Това означава, че без осигуровки са четирима от всеки десет работещи.

Гръцката държава губи по 3 млрд. евро годишно от тези 550 хил. неосигурени работещи. Загубите за държавата идват най-вече от данъците върху доходите, тъй като парите на черно не се декларират, а пенсионните фондове губят около 350 млн. евро от невнесени осигуровки.

Синдикатите са на мнение, че основните причини за този невиждан бум на черния труд в Гърция се дължи на растящата безработица през последните години, както и на премахването на колективните трудови договори.

Междувременно се оказа, че 9.5 млн. гърци (при население малко над 11 млн.) за един месец са записани за медицински прегледи и са получили рецепти за лекарства. Здравният министър подозира, че става дума за грандиозни измами, оцветяващи здравната каса, и е наредил да бъдат извършени проверки. Скандалът е невиждан, тъй като разкритията сочат, че едва ли не цяла Гърция е ходила на прегледи и е получила направления и рецепти. Здравното министерство смята да постави под лупа конкретни лекари и фармацевти, тъй като става дума за невероятен брой хора, ползвали услугите на здравната каса. За първите шест месеца на годината разходите й за лекарства са превишени със 125 млн. евро. Властите ще проверяват също имотното състояние на лекари и фармацевти, както и документацията на аптеките.

nbsp;

Нова порция финансова помощ

С приближаването на парламентарните избори в Германия, които ще се проведат на 22 септември, високопоставени европейски чиновници подготвят почвата за нова финансова помощ за Гърция. Табуто наруши финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле, който коментира тези дни, че ще трябва отново да се прави програма за Гърция. Той се позова на принципното съгласие на финансовите министри от еврозоната, постигнато през ноември 2012-а, да предприемат по-нататъшни мерки и подкрепа за облекчаване на дълговото бреме на страната. Шойбле сподели гръцките си виждания на 20 август с близо 150 привърженици на Християндемократическия съюз в Аренсбург, недалеч от Хамбург, по време на предизборната му обиколка из страната.

Ден по-късно, на 21 август, еврокомисарят по икономическата и паричната политика Оли Рен подчерта, че евентуално допълнение на гръцката спасителна програма и неговото финансиране ще се оценява през септември, след като експерти на тройката кредитори на южната ни съседка представят поредния си доклад. В началото на седмицата в Атина пристигна членът на изпълнителния борд на Европейската централна банка Йорг Асмусен, който трябва да прецени прогреса на правителството по изпълнение на предписаните икономически реформи. В резултат на продължаващата вече шеста година рецесия в Гърция шест от всеки десет млади хора (под 25 години) са безработни. МВФ пък прогнозира 4.2% спад на БВП през тази година преди страната да се върне към растеж през следващата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст