ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Треска тресна финансовите пазари

Migration Image

Световните финансови пазари се разтресоха през изминалата седмица, защото стана още по-неясно коя ще е началната дата, от която Фед ще спре финансовите стимули. Предстоящите избори в Германия – най-голямата и водеща икономика на Старият континент, оцветяват допълнително в черни краски финансовите монитори.

Ето защо мощната разпродажба на по-рисковите корпоративни книжа бе последвана и от засилено предлагане на държавни ценни книжа. А инвеститорите искаха да се запасят с достатъчни обеми от ликвидни активи.

У нас положението също не е цветущо. Върху стагниращата ни икономика се наслоиха и огромни политически напрежения. Ето защо и цените на нашите книжа поеха надолу, т.е. доходността им се повиши в резултат на обратнопропорционалната им взаимовръзка.

През тази седмица доходността на деноминираната в евро емисия с падеж през юли 2017 се устреми нагоре и достигна нивата от 2.35% на годишна база спрямо 2.25% седмица по-рано. Цената й в момента е рекордно ниска в сравнение с последната една година. Сега тя може да бъде придобита срещу едва 106.94 евро за 100 номинал.

Доходността и на доларово деноминираната ни облигационна емисия с падеж през януари 2015 г. се повиши, но с едва пет базисни точки и в момента е 1.21% на годишна база.

Вътрешните ни, емитирани в български левове държавни ценни книжа за момента не се радват на особено търсене поради изключително ниската ликвидност на пазара. През изминалата седмица се договориха няколко сделки с книжа с остатъчна срочност до падежа в диапазона от седем до десет години. Като цяло търсенето на емисии с падеж след 3.5 и 5.5 години гравитираше около 2.2 и 2.8% годишна доходност. Облигациите с падежи след седем и десет години се търсеха съответно при 3.35 и 3.85 процента.

Следващият планиран аукцион ще се състои на 2 септември. Тогава ще се разиграят книжа с 300 млн. лв. номинална стойност. Става дума за нов съкровищен бон с падеж след една година. Емисията е част от прословутите 1 млрд. лв. нов държавен дълг, гласуван при актуализацията на бюджета на извънредното пленарно заседание в началото на август.

Нека да припомня, че падежът на зърнената шестмесечна емисия излезе в падеж на 22 август (четвъртък). Тогава Министерството на финансите се разплати с кредиторите си, превеждайки им 800 млн. лв. по сметки при първичните дилъри на държавни ценни книжа. В резултат на това фискалният резерв падна до законовия си минимум от 4.5 млрд. лв., въпреки че юридическите лица вече преведоха вноските си по ДДС, акцизи и данък печалба за този месец. Нека да не забравяме, че ежемесечно по тези пера в хазната влиза голяма сума – за август тя е 900 млн. лева.

Банковата ни система и без това е свръхликвидна, а сега с постъпването и на тези средства дилърите със сигурност ще бъдат допълнително затруднени къде да ги инвестират. В момента банките разполагат с близо 7 млрд. лв. по сметките си в Българска народна банка, а са им необходими 6 млрд., за да поддържат минималните задължителни резерви в оптимални граници. Още дълго време ще бъдем свидетели на исторически ниските лихви, в това число и по еднодневните междубанкови депозити. Индексът ЛЕОНИЯ е на нивото от 0.02% на годишна база от началото на тази година.


Петър Драмов ,

УниКредит Булбанк АД

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст