ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Папазов обеща до дни да започне ремонта на гарата в Пазарджик

Migration Image

Ремонтът на жп гарата в Пазарджик се забавил заради обжалване на проведения конкурс за фирмата изпълнител от недоволни участници в процедурата, но ще започне до десетина дни. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов. Той поясни, че жалбата е била оттеглена и вече няма правни пречки за началото на рехабилитацията на обекта, която ще струва 3.5 млн. лева. Жалбата е оттеглена и няма пречка ремонтът да започне. Стойността му е около 3.5 млн. лева. Той е част от проект за преустройство и модернизиране на няколко жп гари в страната ndash; жп гара София, Пазарджик и Бургас, поясни министърът.

Папазов решил лично да инспектира гарата в Пазарджик, тъй като в транспортното ведомство били получени много сигнали за плачевното състояние на обекта.

Това ще бъде първият основен ремонт на гарата от построяването й през 70-те години на миналия век. През тези години сградата е била многократно наводнявана поради повреди в хидроизолацията и отводнителната система на покрива. През 2000 г. тя пострада и от пожар. През 2007-2008 г. бе извършено укрепване на земната основа и един частичен ремонт на приемното здание.

Новият проект предвижда укрепване на носещата конструкция на сградата и пълно архитектурно обновяване на гаровия комплекс и околните площи ldquo;при използване на висококачествени, енергоефективни съвременни материали и технологииrdquo;.

Предвиждат се редица нови удобства за пътуващите като обособена топла чакалня и отделена чакалня за майки с деца, център за услуги. Ще бъдат направени и нови тоалетни. Освен това гарата трябва да стане достъпна за лицата с намалена подвижност. Електрическата и ВиК инсталациите ще бъдат ремонтирани, а отоплителната инсталация ще бъде изградена наново.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст