ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Две трети от норвежците не искат членство в Евросъюза

Migration Image

Според проучване на общественото мнение всеки седем от десет граждани на Норвегия не са съгласни страната им да се присъедини към Европейския съюз, съобщават световните агенции. Едва 19% от анкетираните са за присъединяване към Евросъюза.

Това проучване излиза в навечерието на парламентарните избори в скандинавската страна, които ще се проведат на девети септември. Според изследването мнозинството от гласувалите с не за евентуално присъединяване на Норвегия към Евросъюза са представители на всички възрастови групи и от всички региони на страната.

Държавната власт е разпределена между парламента (законодателна власт), правителството (изпълнителна власт) и съда (съдебна власт). Парламентът се състои от 169 депутати, представители на политически партии, които биват избирани за период от четири години на основата на пропорционална представеност, т.е. всеки окръг има определен брой представители, пропорционален на населението му.

Според Hоyre – консервативната партия и най-голямата опозиционна група в страната, членството в Европейския съюз не е на дневен ред както в момента, така и след изборите. А според последните социологически проучвания партията най-вероятно ще спечели убедително предстоящото допитване до гражданите. По този начин пък лидерът й Ерна Сьолберг може да стане втората жена премиер в историята след Гро Харлем Брунтланд, която управлява държавата през 1981-а, 1986-89 и 1990-96 гадина. Членството в Евросъюза няма да бъде важна тема в следващия мандат, категоричен е депутатът от Hоyre Торбьорн Рьое Исаксен.

Но не трябва да се пропуска и другият момент от анкетата. Избирателите на Hоyre всъщност са най-положително настроени към Евросъюза сред всички десни партии в северната страна. Малко над една трета от участвалите в анкетата, които са декларирали, че ще гласуват за консерваторите на изборите, подкрепят членството на Норвегия в Европейския съюз.

В момента единствено Християнската народна партия сред позиционираните вдясно партии напълно изключва присъединяването към Евросъюза.

Норвегия вече два пъти пита гражданите си еврочленство. През 1972 г. с мнозинство от 53.5% те отхвърлиха присъединяването към Европейската икономическа общност (ЕИО). Двадесет и две години по-късно ndash; през 1994 г., почти същия брой (52.2%) от избирателите отново гласуваха против членство в Европейския съюз.

Към момента Норвегия и Исландия са единствените скандинавските страни, които остават извън европейското семейство. През миналата седмица обаче излязоха информации според, които Исландия вероятно ще прекрати преговорите за членство.

От другите скандинавски страни единствено Финландия е член на Евросъюза и на Еврозоната. Швеция и Дания засега запазват своите валути – съответно шведска крона и датска крона, и не изразяват видими намерения да приемат еврото.

Кралство Норвегия е конституционна монархия в Северна Европа, която заема западната част от Скандинавския полуостров. Граничи с Швеция, Финландия и Русия. Площта й е 385 991 кв. км, от които 361 243 кв. км суша и 24 748 кв. км водна площ.

Страната е най-северната в Европа и е известна с планините и фиордите си, както и с историята си като морска сила.

Норвегия е много високо развита индустриална страна, с отворена, насочена към експорта икономика. Страната е една от най-богатите в света, оглавява класацията по индекс на човешко развитие на ООН, и е на водещите места в света по стандарт на живот, средна продължителност на живота и здравеопазване.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст