ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

На днешния ден е роден нобеловият лауреат Тялинг Купманс

Migration Image

На 28 август през 1910 г. в Гравеланд (Нидерландия) е роден икономистът Тялинг Купманс, Нобелов лауреат през 1975 година.

Тялинг Купманс (на нидерландски: Tjalling Koopmans) е американски икономист от нидерландски произход. През 1975 г., заедно с Леонид Канторович, печели Нобелова награда за икономика за приноса му в теорията за оптималното разпределение на ресурсите.

Купманс започва да посещава Утрехтския университет на 17-годишна възраст, където посещава лекциите в специалността математика. След това се мести в Амстердам, където също изучава математика.

През 1940 г. Тялинг Купманс се заселва в САЩ. Там работи като чиновник във Вашингтон. След това започва да преподава икономика в Чикагския университет. От 1946 г. ученият става пълноправен гражданин на Щатите. През 1955 г. се мести в Ню Хейвън (щат Кънектикът), където преподава в Йейлския университет.

Купманс приключва земния си път на 26 февруари през 1985 г в Ню Хейвън (САЩ).

Леонид Витальевич Канторович (на руски: Леонид Витальевич Канторович) (1912-1986 г.) е руски икономист и математик, създател на линейното програмиране. Той работи в областта на функциите и функционалния анализ, както и в сферата на изчислителната математика. През 1975 г., заедно с Тялинг Коопманс, печелят Нобелова награда за икономика за техния принос в теорията за оптималното разпределение на ресурсите. По този начин той става единственият руски икономист, печелил това отличие.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст