ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

247 нарушения и глоби за над 130 000 лв. за лоши плажове

Migration Image

Експерти на регионалното министерство са открили 247 нарушения и са наложили над 130 000 лв. глоби на концесионери и наематели на морските плажовете. Министър Десислава Терзиева иска нормативна уредба, с която да уеднакви ползването на плажовете, и те да се използват само чрез концесиониране.

На среща министърът поиска от представители на Асоциацията на концесионерите на плажовете да повишат максимално качеството на услугите, предоставяни на плажовете и опазването им като курортен ресурс, предаде БТА.

До 30 август са направени по две проверки на всички 91 плажа, дадени от министерството на концесия или под наем. При първата от края на юни – началото на юли, има 124 нередности и са направени предписания за отстраняването им в срок, каза министърът. След втората проверка – през август, са установени повторно 28 нарушения и са наложени 28 неустойки.

В началото на октомври ще са готови окончателните резултати от двете проверки и тогава ще стане ясно колко неустойки ще бъдат наложени за неизпълнение по договорите.

Основният проблем при проверките е липсата на достатъчно квалифицирани спасители на плажовете – 20 плажа са в нарушение.

Миналата година регионалното министерство наложи рекордни глоби за повече от 1 милион лева на концесионери на плажове. Министърът напомни, че в договорите за отдаване под наем на плажове пише, че те автоматично се прекратяват. По този начин концесионерът ще бъде задължен да ползва имота така, че той да бъде опазен като природен ресурс.

С областните представители и общините ще бъде обсъдена и възможността максимално да се използват средствата, събрани по Закона за устройството, Черноморското крайбрежие, от общините от концесионното възнаграждение, които са за подобряване на инфраструктурата край плажовете.

На срещата концесионерите са заявили, че концесионното възнаграждение е доста високо. Те са поставили и въпроса за категоризирането на плажовете.

Сега регионалното министерство контролира изпълнението на задълженията на концесионерите и наемателите на плажовете, а областните администрации – предимно осигуряването на водно-спасителната дейност и сигурността.

Вицепремиерът Даниела Бобева каза през юни на среща с представители на туристическия бизнес, че ще се създаде работна група, която да ползва чуждия опит в концесионирането на плажове.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст