ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БСП против участието ни в конфликта в Сирия

Migration Image

За БСП участие на България във военна операция в Сирия е недопустимо. Позицията на левицата оповести депутатът от Коалиция за България и шеф на външната комисия в парламента Янаки Стоилов. Решението е взето по време на днешното заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Тази наша етапна позиция ще ориентира и действията в Народното събрание, увери той. Според него трайно решение на конфликта може да бъде постигнато само с политически средства.

Затова социалистите призовават международната общност към въздържане от военни действия. От Позитано 20 припомниха още, че са изразявали своята готовност за оказване на помощ на бежанците . Според Стоилов тези въпроси трябва да бъдат обсъдени на първото заседанието на Комисията по външна политика, което ще се проведе утре.

bdquo;Нееднократно сме заявявали своята подкрепа на процеса на демократизация на страните от Африка и мирно разрешаване на конфликта в Сирия. Категорично смятаме, че използването на химическо оръжие не помага за демократичното решаване на конфликта и левицата е против използването на подобни средства. Това заяви от своя страна Деница Златева, която е член на Комисията по външна политика. Според нея трайно решение на кризата в Сирия може да се намери по политически път с диалог между всички участници в конфликта. Тя призова МВР да засили контрола по външните ни граници.

Социалистите възнамеряват още да предложат за гласуване, още в първите дни от работата на парламента, декларация за приоритетите на Народното събрание през есенния пленарен сезон. Основните теми, залегнали в документа, са свързани с прекъсването на порочните зависимост между бизнес и политика и отстояване на националните интереси, защита на българските производители от нелоялна конкуренция и на потребителите от монополисти и картели на пазара.

bdquo;Заявяваме своята воля да работим за възстановяване на икономиката, за ускорено икономическо развитие, за нова индустриална политика и за разкриване на нови работни места, за стимулиране на различните сектори в земеделието и за опазването на българската природа, земята, водите и горите, изтъкна Янаки Стоилов.

В декларацията са залегнали още теми, свързани с намаляване на бедността, повишаване на образованите хора, по-голяма подкрепа за науката, технологичните иновации и на българската култура.

Социалистите се обявяват още за овладяване на демографския срив чрез подобряване на здравеопазването и повишаване на заетостта, за защита на гражданите и тяхното имущество, както и за цялостна законодателна уредба на службите по сигурност. Стоилов изтъкна, че максималното използване на еврофондове за развитието на страната, както и възможностите за гражданско участие в управлението също са сред приоритетите на левицата.

Парламентът трябва да гласува в кратки срокове новият изборен кодекс преди провеждането на изборите за Европарламент през май догодина, посочи още социалистът. Той уточни, че от БСП са готови за дискусии с останалите политически сили и гражданските организации по темата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст