ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Един човек – десетки милиони оборот

Migration Image

Със сигурност познатата на по-старото поколение тъкачка многомашинничка Найда Манчева (обслужвала едновременно десетки тъкачни станове) дори в най-добрата си форма не е могла да направи това, което е сторил един- единствен служител във варненската фирма Корн Трейд през 2012 година. Според класацията на Актив средният брой на осигурените лица във въпросното дружество е точно… един. Но пък този човек е докарал в сметките на фирмата над 51.5 млн. лв. приходи и 811 хил. лв. печалба. По всичко личи, че става въпрос за управителя й Деян Овчаров, тъй като собственик е юридическо лице – един от големите играчи в аграрния сектор – Агрия Груп Холдинг. Тези резултати нареждат Корн Трейд на първо място в класациите по производителност и по рентабилност на труда.

Подобна трудова мощ е демонстрирал и управителят на Дервент Родос ЕООД Вълкан Димитров, който е и единствен собственик на компанията. За 2012 г. дружеството му, което се занимава с търговия на земеделски продукти и фуражи, е имало 23.2 млн. лв. оборот, с който резултат заема второто място в класацията по производителност на труда и третото по рентабилност с печалбата от 607 хил. лева. В това подреждане пред Дервент Родос се е намърдала само добре познатата Хигия на Веска Марешка, която с 16 човека е направила положителен финансов резултат от 720 хил. лева.

Числата по този показател недвусмислено показват, че пшеницата и царевицата съвсем не са бизнес, който трябва да бъде пренебрегнат. ФЗ Панайотов и Щерев ООД, занимаваща се с производство на комбиниран фураж, със зърносъхранение и с търговия със зърно, е лидер в друга една престижна класация – за средно възнаграждение на работещите в нея. През миналата година 16 лица, осигурени в компанията, са получили средно месечно възнаграждение от 4406 лева. Далеч след ФЗ Панайотов и Щерев ООД стоят Мелроуз Рисорсиз България, давало средна заплата от 3241 лева, а още по-назад в класацията са такива колоси като Солвей Соди(2170 лв.), ТЕЦ Варна (1565 лв.) и Агрополихим (1088 лв.), чието производство е далеч по-специфично.

Стефан Савов

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст