ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нова порция капиталови изисквания за банките

Migration Image

Банките може да се изправят пред нова серия от международни капиталови правила, целящи да прехвърлят загубите към притежателите на облигации, а не към данъкоплатците в случай на фалит.

Глобалните регулатори подготвят предложение, което ще принуди банките да държат минимален размер на дълг, който да бъде използван за спасяване при банков колапс.

По думи на управителя на Бенк ъф Ингланд Марк Карни, който ръководи световните усилия за преодоляване на финансовата криза от 2008-а, този ход е необходим компонент от амбициозното намерение на Г-20 да попречи на системно важните банки станат прекалено големи, за да фалират.

Като председател на Борда за финансова стабилност, Карни се надява да получи политическата подкрепа на регулаторите от цял свят по време на срещата на Г-20, която ще се проведе в четвъртък и петък в Русия. Но дори страните да успеят да се договорят, процесът ще отнеме дълго време и най-рано ще бъде завършен през 2015-а, коментира още Карни.

Направихме обещаващ старт, но се трябва го превърнем в реални планове за преобразуване, подчерта управителят на Бенк ъф Ингланд.

Съгласно новите изисквания, банките, които се приемат за системно важни, ще трябва да гарантират, че капиталовите им структури предлагат достатъчно защита на данъкоплатците и могат да понесат високи нива на загуби.

Отделни финансови институции могат да бъде принудени да направят значителни организационни промени. Регулаторите от своя страна ще трябва да подпишат безпрецедентни споразумения за сътрудничество, в които да се ангажират да уважават решенията на банките, относно как се разпределят загубите за притежателите на акции и облигации.

Както САЩ, така и Европейският съюз са постигнали напредък в изготвянето на законодателни рамки, които биха направили възможно затварянето или оздравяването на една банка, но все още са далеч от готовност да се справят с реален проблем, посочва още Карни.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст