ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Облигационери спасяват фалиращите банки

Migration Image

Банките са изправени пред заплахата от нов набор от международни капиталови правила, насочени към принуждаване на облигационерите, а не на данъкоплатците да спасяват задлъжнелите институции, пише Financial Times.

Гуверньорът на Английската централна банка(АЦБ) Марк Карни заяви, че този ход е необходим елемент в амбициозното желание на Групата на двадесетте (Г-20) тежестта при евентуален фалит на някоя банка да не бъде поеман от данъкоплатците.

С оглед на позицията си на председател на Борда за финансова стабилност Карни се стреми да спечели политическа подкрепа за регулаторните органи. Целта е да се изготвят по-конкретни планове и предложения по време на срещата на върха на Г-20 през тази седмица в Русия.

За да се гарантира, че фалиралите банки няма да бъдат спасявани с парите на данъкоплатците, считаните за глобално значими институции ще бъдат помолени да гарантират своите капиталови структури. По този начин ще бъде предложена достатъчна защита на данъкоплатците срещу евентуална необходимост от намеса на управляващите.

Някои банки може би ще бъдат принудени да направят значителни организационни промени. Същевременно регулаторите вероятно ще трябва да подпишат безпрецедентни споразумения за сътрудничество, според които ще задължат загубите да се поделят между акционерите и кредиторите.

По думите на Марк Карни както властите в САЩ, така и тези в Европейския съюз са постигнали напредък по отношение на правната рамка, която да позволи затварянето или разделянето на проблемната трансгранична банка. Той добави, че централните банкери са много повече от готови да се справят с актуалния проблем.

Английският централен банкер също така предупреди отделните страни да не се застъпват толкова за собствените си решения на местно равнище. Ние трябва да се предпазим от разделението. Националните структури могат да пречат на интеграцията на международните пазари, добави още той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст