ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Според Чобанов, през 2014-а се отлепяме от дъното

Migration Image

Българската икономика ще отбележи тази година по-нисък икономически растеж от прогнозираното, но ще набере инерция през следващата година. Причините за това са неблагоприятните бизнес условия в страната и Европейския съюз, както и политическата нестабилност в страната, която кара хората да харчат по-малко и да се насочват към спестяване. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов в интервю за Ройтерс в словенския град Блед. Там той участва в Консултативния съвет на Центъра за високи постижения в областта на финансите (Center of Excellence in Finance). Според него ревизираните прогнози сочат, че растежът през тази година ще бъде между 0.6 и 0.8 процента, но за следващата година се придържаме към текущата прогноза от 1.8% ръст. bdquo;Смятаме, че ще имаме подобрение във вътрешното търсене, заради очакванията ни, че подобрението на бизнес средата ще доведе до повече инвестиции, казва в интервюто Чобанов.

Той посочва, че бюджетният дефицит през следващата година ще бъде по-нисък от сегашния, а фискалната консолидация ще бъде базирана на подобрена икономическа активност и внедряването на мерки за повишаване на събираемостта и избягването на плащането на данъци. bdquo;Няма да затягаме коланите. Ще се опитаме да имаме паралелно добра фискална политика и да рестартираме растежа, допълни министърът.

Той коментира и намеренията на България да излезе на международните пазари през следващата година, тъй като правителството трябва да изплати емисията глобални бондове в началото на следващата година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст