ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

През 1888 г. е регистрирана търговската марка Кодак

Migration Image

През 1880 година изобретателят Джордж Истман и бизнесменът Хенри Стронг основават Eastman Dry Plate Company в Рочестър (щат Ню Йорк). Кодак е името на първите фотоапарати, произвеждани от фирмата, които се оказват толкова популярни, че Истман регистрира името като търговска марка на 4 септември 1888 година. Този ден се приема за рождената дата на компанията.

Истман Кодак (Eastman Kodak) е американска корпорация, която се занимава с производството на фотографско оборудване и материали.

Модерното време изпревари бизнес плановете на фирмата. Тя не успя да се впише в новите технологии и Kodak излезе от процедурата по несъстоятелност. През януари 2012 г. компанията обяви фалит след като пропусна тенденцията за развитие на цифровата фотография.

Двадесет месеца по-късно Eastman Kodak получава възможност за ново начало. Американската компания вече излиза от процедурата по несъстоятелност след последните стъпки от преструктурирането си съгласно закона за фалитите на САЩ. Според главния изпълнителен директор Антонио Перес Kodak излиза от процедурата и ще продължи дейността си като технологична компания.

Дотук се стигна след споразумение с кредиторите и продажбата на портфолио от патенти на компанията. Планът за преструктуриране намали фирмените дългове с около 4.1 млрд. долара. Компанията се раздели и с персонализирания си фотобизнес и производството на скенери и предприемачески софтуер, които бяха купени от най-големия кредитор ndash; британския пенсионен фонд KPP. По време на процедурата по несъстоятелност Eastman Kodak съкрати 17 000 служители и сега за фирмата се трудят 8500 служители.

Главният изпълнителен директор Антонио Перес ще продължи да работи още поне една година, или докато бъде избран негов наследник, съобщиха от компанията. Той ще е и специален съветник на борда на Kodak за срок до три години.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст