ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БРИКС създават паралелно МВФ и своя банка

Migration Image

Групата на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР) ще създаде резервен фонд в размер на 100 млрд. долара, с който да стабилизира валутните пазари заради отдръпването на стимулите за икономиката на САЩ, предаде Ройтерс.

Китай, притежателят на най-големите валутни резерви в света, ще допринесе с най-много средства за резервния фонд. Все пак той е значително по-малък отколкото бяха първoначалните планове – за фонд от 240 млрд. долара.

Китайският зам.-министър по финансите Джъ Гуаняо и руският му колега Сергей Сторчак коментираха на брифинг по време на срещата на Г-20 в Санкт Петербург, Русия, че предстои да бъдат уточнени детайлите по този резервен инструмент. Ще се създаде и Банка за развитие на държавите от БРИКС с капитал до 50 млрд. долара, в момента страните изчистват въпроса с приноса си, както и с местоположението на централата. Помолихме обаче да не се създават прекомерни очаквания. Политически държавите са готови, но чисто технически не са, коментира Сторчак.

Същевременно Индия, която най-много пострада покрай спекулациите за затягането на паричната политика на Федералния резерв на САЩ, не получи кой знае каква симпатия от Китай и Русия. Пекин и Москва препоръчаха повече реформи и политически действия за справяне с външните дефицити. Виждаме временните затруднения на някои държави от БРИКС, но това са затруднения по отношение на платежните баланси. Политическите опции за отговор на тези затруднения са или увеличаване на лихвите, или обезценка на валутите, коментира Джъ.

Изглежда предложението на Индия за намеса на развиващите се икономики на валутните пазари няма много поддръжници. Финансовият министър на ЮАР Правин Гордан коментира, че това си е индийска инициатива, която да разреши конкретни индийски проблеми. Въпреки това лидерите на Индия продължават да разчитат на подкрепата на Г-20 на фона на оттеглянето на стимулите на Фед. Надеждите са Г-20 да излезе с послание, което да успокои пазарите в развиващите се икономики.

Сторчак коментира, че вероятно групата няма да промeни становището си и ще излезе с позиция, подобна на тази, огласена през юли – че бъдещите промени на паричната политика трябва да бъдат внимателно подготвени и ясно комуникирани .

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст