Центрофугата Белене още гълта пари

Изпълнителният директор на “Уорли Парсънс Нюклиър Сървисис” Джурица Танкосич (в средата) е получавал пари от НЕК и след замразяването на “Белене”.

Проектът АЕЦ Белене мирише на корупция, в него потъват като в черна дупка милиони левове, а определени фирми се облагодетелстват на гърба на държавата. БАНКЕРЪ неведнъж е застъпвал тази теза, а поредното доказателство дойде през тази седмица. Оказа се, че Националната електрическа компания (НЕК) е продължила да налива милиони във втората атомна, дори след като изграждането й бе прекратено с решения на кабинета и на парламента в края на март 2012-а.

Искрата запалиха Иван Иванов от ДСБ и председателят на Единната народна партия – Мария Капон. На специална пресконференция на 3 септември те показаха три фактури за над 7.524 млн. лв., които са били платени на консултанта на Белене – Уорли Парсънс Нюклиър Сървисис. Първата е от 10 септември миналата година и е за 2 815 958.66 лв., другата е от 4 февруари 2013-а – или току след провелия се на 27 януари национален референдум за или против новата ядрена централа и е за 523 121.94 лева. Третата фактура е от 29 май 2013-а, в последния ден на служебния кабинет, когато бе одобрено новото правителство на Пламен Орешарски.

На практика обаче работата излезе далеч по-дебела. Броени часове след медийната изява от Софийската градска прокуратурата излязоха с официално съобщение, в което се посочва, че още на 9 август държавните обвинители са образували досъдебно производство именно по тези факти. Тънката разлика е, че става въпрос не за 7.5 млн. лв., а за 18 млн. евро. Тоест освен извадените от Капон и Иванов фактури има и други – за четворно по-големи суми.

Става въпрос за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Събират се и доказателства за други престъпления, включително и безстопанственост. С постановление от същата дата делото е възложено на Следствения отдел при градската прокуратура. Към настоящия момент, включително и днес (бел. ред. – 3 септември), се провеждат активни действия по разследването. С оглед интересите на това разследване и следствената тайна на този етап прокуратурата няма да оповести други данни. Те ще бъдат съобщени след повдигане на съответни обвинения, отбелязаха от държавното обвинение.

Според оповестените фактури (виж факсимилето) всички плащания са на основание на един договор – с номер И-455/05 и редица приложения, протоколи и писма към него. Проверката ни установи, че въпросният контракт е за консултантска помощ. Той е сключен на 31 януари 2005 г. между НЕК ЕАД и Парсънс И енд Си Юръп лимитед. През 2007-а фирмата е преименувана на УорлиПарсънс Юръп енерджи сървисис ЕООД, а през 2010-а дъщерната УорлиПарсънс Нюклиър Сървисис поема договора за консултиране на проекта АЕЦ Белене. Неин собственик е регистрираната във Великобритания Уорлипарсънс юръп лимитид, като в борда на директорите й влизат американският гражданин Джурица Танкосич и българите Люлин Спасов и Събин Събинов. Главен подизпълнител на УорлиПарсънс у нас е Риск инженеринг, собственост на Богомил Манчев.

Около договора с консултанта има редица любопитни подробности, които могат да се открият в един апокрифен доклад на временната анкетна комисия, назначена в началото на управлението на ГЕРБ. Тя бе натоварена с проверка на разходите, назначенията и сделките, извършени в последната една година от мандата на правителството на Тройната коалиция. Неин председател бе сегашният шеф на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, като част от констатациите в документа от март 2010 г. си струва отново да се припомнят. Например, че първоначално предвиденото възнаграждение на консултанта е 16 884 885 евро, но впоследствие то набъбва до 69 781 382 евро.

Установено бе, че първоначалните договорености за консултантска помощ по проекта АЕЦ Белене са предоговаряни, като при част от новите условия в анексите са използвани икономически обосновки, довели до няколкократно оскъпяване на консултантските дейности. Прави впечатление, че съгласно Приложение А.1.1 от договор № И-455/2005г., в изпълнение на принципното намерение на Правителството за изграждане на АЕЦ Белене, очакваното приключване е през 2010-а, т.е. пет години след подписване на договора. Въпреки че и двете страни са се договорили по тази точка на договора, впоследствие при утежняващи за НЕК ЕАД условия са приети условията по точка XVII – Срок, което означава, че периодът от датата на началото може да бъде променян в съответствие с условията на Споразумението. Анализът на последното показва, че още при сключване на договор № И – 455/2005 г. представителите на НЕК ЕАД са приели заложената неблагоприятна клауза. С тази позиция българската компания е поела ангажимент да финансира Консултанта по договора за дейности и след 2010 г. – когато е заложено завършването на централата, се посочва в доклада на някогашната временна анкетна комисия, с който в.БАНКЕРЪ разполага.

Той съдържа още нещо много важно, имащо отношение към оповестените през тази седмица фактури. А именно, че с приложение В първоначално договорената цена за плащане на Уорли Парсънс Нюклиър Сървисис е фиксирана на внушителната сума от 22 600 евро за човекомесец. Доверявайки се на дебелите книги, зад тази формулировка обикновено се крият харчовете на една организацията за наемане на човек – заплата, разходи на работодателя, както и всички допълнителни осчетоводяеми разходи (кола, мобилен телефон, осигуровки и др.) Впоследствие тази сума е била предоговорена и променена от НЕК ЕАД, но дали нагоре или надолу, не става ясно.

Колкото до плащанията за 7.5 млн. лв., които държавната електрическа компания е направила след спирането на проекта Белене, те са за нормален труд и нормални разходи на персонала на консултанта. Само че какво точно е нормално и за какъв период от време са броени парите, явно ще установява прокуратурата.

Иначе Уорли Парсънс Нюклиър Сървисис добре е заработила от втора атомна. От отчета й за 2011-а се разбира, че от проекти в България нейните приходи са 63.22 млн. лева. Данните за 2012-а все още не са публикувани в Търговския регистър, но е видно, че перосоналът на консултанта съвсем не намалява, а даже напротив. От 95 души в началото на 2011 г. към август 2012-а осигуряваните лица са 110, а към февруари 2013-а са се увеличили с още едно.

Големият въпрос сега е: кой е подписал тези фактури, тъй като той носи и отговорността. Поне на този етап политиците всячески отричат да са слагали подписи под подобни документи (виж каретата). Така съмненията се преместват надолу по веригата – към шефовете на НЕК и Българския енергиен холдинг. Подписването е станало по времето, когато изпълнителен директор на енергийния холдинг бе Михаил Андонов (от края на март 2012-а до средата на юли 2013 г.), а преди това той ръководеше и НЕК. От септември 2012-а до края на май 2013-а пък начело на Националната електрическа компания беше Иво Лефтеров, когото сегашният министър Драгомир Стойнев назначи в началото на юли за шеф на Електроенергийния системен оператор.

nbsp;

nbsp;

nbsp;

nbsp;

Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката:

Сегашното ръководство на Министерството на икономиката и енергетиката съдейства изцяло на разследващите органи за установяване на обстоятелствата по тази изключително чувствителна тема. В интерес на нормалното протичане на разследването на този етап не би могла да бъде оповестена допълнителна информация. Принципната позиция на министерството е, че не следва да се извършват плащания по проект, който е спрян с решение на Народното събрание. По мое разпореждане са предприети необходимите действия за недопускане на плащания по проекта.


Асен Василев, служебен министър на икономиката, енергетиката и туризма:

По време на мандата ми като министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебния кабинет не са изплащани средства по проекта АЕЦ Белене. На 29 май в министерството беше получена фактура за посочената от г-жа Капон сума. В тази връзка г-н Иво Лефтеров, който по това време беше изпълнителен директор на НЕК, разпореди юридическа проверка. Нямам представа как е протекла юридическата проверка и какви са резултатите от нея. На 29 май новият министър на МИЕТ встъпи в длъжност.


Ивет Добромирова, медиен координатор и говорител на служебния министър-председател и министър на външните работи Марин Райков и ръководител на пресслужбата на служебното правителство:

Във връзка с оповестена информация за издадена на 29 май фактура, свързана с плащания около АЕЦ Белене, категорично заявявам от името на служебното правителство, че технологично е абсолютно невъзможно да бъде извършено подобно плащане. Служебният кабинет не е сключвал никакви договори за АЕЦ Белене, което потвърди преди време и пресслужбата на сегашното правителство. За одобрението на подобни плащания има строго фиксирана процедура, която минава през различни нива на одобрение. На практика, ако фактурата е издадена на 29 май, както се твърди, е невъзможно плащането да бъде извършено в мандата на служебното правителство. Процедурата по одобрение на подобни документи отнема повече от няколко часа, колкото реално е имал този кабинет в този ден. Да не забравяме, че това е денят, в който официално встъпи в длъжност новото правителство.


Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма в кабинета на ГЕРБ:

След решението на Народното събрание за спиране на АЕЦ Белене не съм разрешавал каквито и да било плащания. Проектът бе спрян от правителството на ГЕРБ през месец март 2012 г. на първия министерски съвет, на който аз участвах в качеството ми на министър на икономиката, енергетиката и туризма. Към момента на спирането му по него бяха платени близо милиард и половина лева. Основният въпрос, върху който трябва да се съсредоточат от Инициативния комитет против Белене,е каква е позицията на сегашното правителство по този доказано ненужен и абсолютно финансово непоносим за страната ни проект.
Богомил Манчев, изпълнителен директор на Риск инженеринг

Аз не съм правилният адресат

Г-н Манчев, защо са плащани пари на консултанта на АЕЦ Белене, след като проектът бе замразен?

– Питайте Парсънс по този въпрос с фактурите – имат си изпълнителен директор, ръководство на компанията…

Но вие все пак сте техен подизпълнител по проекта…

– Пак ви казвам – аз не съм правилният адресат. Какво пише горе на фактурите – Уорли Парсънс Нюклиър Сървисис. Това че на Иван Иванов и Мария Капон са им дали два лева, за да шумят точно сега…

Значи смятате, че това е политическа атака?

– Не смятам, а съм сигурен. Как така имат достъп до секретните документи на НЕК, с които се занимава прокуратурата? Защо не попитате тях откъде са ги взели.

А какво значи нормален труд и нормални разходи?

– Пак ви казвам – питайте си Владимир Инков (бел. ред – изпълнителен директор на НЕК) и шефовете на Парсънс. Благодаря ви.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст