ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Да си спомним за Фреди Меркюри

Migration Image

На 5 септември през 1946 г. е роден Фреди Меркюри (Freddie Mercury) – британският рок-музикант, един от основните композитори на рок-групата Куийн и неин фронтмен. Рожденото му име е Фарук Булсара (Farrokh Bulsara).

Фреди е роден в град Стоун Таун в Занзибар (тогава колония на Великобритания, сега част от Танзания). През 1959 г. семейството се премества в Англия. Без да получи одобрение от родителите си, Фреди постъпва в колежа за изкуства и дизайн. Тези умения по-късно Меркюри използва при създаването на герба на групата Куийн.

Един от любимите му изпълнители е Лайза Минели. Веднъж той обяснява това така: Едно от най-ранните ми влияния дойде от Кабаре. Изключително много обожавам Лайза Минели. Начинът, по който предава музиката си, неспирната й енергия.

Негов състудент запознава Меркюри с музикантите от малкоизвестната група Смайл – Брайън Мей и Роджър Тейлър. След разпадането й тримата – Меркюри, Мей и Тейлър, основават Куийн. Фреди е този, който предлага името. Първият им концерт е на 27 юни 1970 година, все още под името Смайл. Групата сменя няколко басиста, преди към групата да се присъедини Джон Дийкън през юли 1971 година.

Стилът на Куийн непрекъснато се мени. В едно музикално произведение звучат причудливи смесици от рок и опера, източни мелодии и мощни хорали. Фреди e блестящ пианист и държанието му на сцената заразява всички.

Фреди Меркюри умира от пневмония и усложнения, предизвикани от СПИН на 24 ноември 1991 г. на 45 години в Лондон.

Творчеството на Фреди Меркюри не секва и след смъртта му. През 1995 г. е издаден албумът Made in Heaven (Създаден в рая). Той съдържа неиздавани студийни записи и импровизации на музиканта и остава начело на класациите с едноименния сингъл няколко седмици. Като един пореден трибут за твореца Фреди Меркюри.

В началото на 80-те години Куийн успяват да избегнат разпад на групата, за която Фреди обвинява своеобразна творческа криза. Останалите музиканти решават да не ограничават ничий талант и оттогава всеки от групата е свободен да изпълнява свои солови проекти без комерсиален интерес за останалите. От този период и по-късно са няколко индивидуални солови и дуетни албума на Фреди Меркюри, както на Брайън Мей и Роджър Тейлър.

Извън сцената Меркюри е много по-срамежлив и тих. Не обича да дава интервюта. Харчи над 4 милиона паунда за парти, по повод свой рожден ден. Организираните от него празненства се помнят със своята пищност, великолепие и разюзданост. 39-ят рожден ден е увековечен в клипа от песента bdquo;Living on my ownldquo;.

Маниак на тема котки – Фреди е имал общо 8, предимно персийци.

По повод 65 години от рождението на змездата на 5 септември 2011 г., чрез приложението си Google Doodle, Google посвещава на великия певец с анимационен клип на песента Don’t Stop Me Now.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст