Делегираните училищни бюджети остават

Migration Image

Делегираните бюджети на училищата няма да отпаднат, а ще бъдат оптимизирани. Това заяви в курорта Албена министърът на образованието Анелия Клисарова, предаде БНР. Тя поясни, че промените ще бъдат представени до края на месеца.

Делегираните бюджети изпълниха своята роля, но създадоха една диспропорция между малките училища и големите училища. Затова мислим сега оптимизацията, тя формулата е почти готова, до края на месеца ще бъде представена за стимулиране именно на тези малки училища, посочи просветният министър.

Ще зависи къде е разположено училището, в какъв район се намира, колко отдалечено е от друго средищно училище или друго основно училище, какви са лицата, имат ли специални образователни потребности? Това ще влезе като бонуси при делегираните бюджети и така наречената принадена стойност, каза още Клисарова.

Идеята за въвеждането на професионално обучение в горните класове, при което учениците през половината ден да учат, а през другата да работят, е за по-тясно сътрудничество с бизнеса. Така учениците ще могат веднага да се реализират на пазара на труда, посочи Клисарова. Професиите не трябва да се разделят на привлекателни и непривлекателни, защото обществото има нужда и от шлосери, стругари и заварчици, допълни министърът.

Обществото има нужда от професии като шлосери и заварчици, каза още Клисарова по повод оплакванията на бизнеса за разминаване между произведените от образованието специалисти и нуждите на компаниите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст