Гимнастики с поръчките в Агенцията по заетостта

Росица Стелиянова често крачеше до бившия социален министър Тотю Младенов по времето

От Агенцията по заетостта в огромна степен зависи дали страната ни ще се справи с високата безработица, както и дали ще усвоим немалките средства от европейските фондове с такова предназначение. Държавната трудова борса е изпълнител на общо 40 проекта по оперативните програми за над 700 млн. лв. и затова хич не е без значение кой и как я ръководи. Сега изпълнителен директор на агенцията е Камелия Лозанова, но ведомството е подчинено на Министерството на труда и социалната политика, и по-специално на ресорния министър Росица Стелиянова-Янкова. Именно заместничката на Хасан Адемов координира ключовите политики за пазара на труда и заетостта, трудовата миграция, европейските фондове и международните проекти. Росица Стелиянова ръководеше Агенцията по заетостта в периода от юни 2009-а до септември 2011-а, но подаде оставка по лични причини.

Не се вдигна много шум около един факт от нейната биография: че в началото на 2012-а Агенцията за държавна финансова инспекция оповести резултатите от своя проверка в Агенцията по заетостта. Ревизорите са нищили извършените разходи за заплати и начина на прилагане на Закона за обществени поръчки в периода 2010-2011 година. От малкото изтекла информация се разбра, че тогавашният изпълнителен директор Росица Стелиянова е допуснала нарушение на правилата или не е провела общо 15 обществени поръчки за над 850 хил. лева. На тази база инспекторите са й съставили 15 административни акта. БАНКЕРЪ успя да се сдобие с доклада на инспектиращата агенция. От него се вижда, че добре платените началници на държавния орган са си позволили недопустими финтове около закона.

Финансовите инспектори обобщават, че Стелиянова като възложител не е предприела необходимите действия, за да осигури провеждането на редица процедури по обществени поръчки. Те са за доставки на автомобилно гориво, на хигиенни материали, за далекосъобщителни, информационни услуги и интернет достъп, както и за охранителна дейност и за медийна реклама.

През 2010-а, без да е организиран търг, учреждението е похарчило над 137 хил. лв. за гориво. Служителите са пълнели резервоарите си с карти на ОМВ България и Петрол АД по договор с въпросните компании. Историята се повтаря и през следващата година – служителите са ползвали бензин и дизел за над 103 хил. лева. Регионалните звена в Монтана, Пловдив, Русе, София и Хасково пък са пазарували хигиенни материали за над 43 хил. лв. от Билла България, Метро, Велизара и други търговци, тъй като не им е осигурена централизирана доставка.

През 2010-а агенцията плаща 56 810 лв. на Космо България Мобайл за GSM услуги по договор, изтекъл година по-рано. Контрактът нито е подновяван, нито е провеждана процедура за възлагане на обществена поръчка. Пак без търг учреждението е назначило И Би Ес ООД за системен администратор на техниката си и е изплатило за това над 16 400 лева. По същата схема девет регионални бюра са си избрали охранители за цена над 100 хил. лева. Интернет за 131 хил. лв. е изтекъл по кабелите на дирекциите в София, Благоевград, Варна, Бургас и други, но не е спазено изискването да е доставен по правилата на Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки.

Агенцията по заетостта два пъти е подбирала обслужваща рекламна агенция. Според инспекторите от АДФИ критериите за конкурса неизменно вадят начело фирма Бранд ПР. Под името Мъгъл Трейдинг с предложена най-ниска цена от 30 хил. лв., тя печели конкурса през 2010-а в конкуренция с От-До Консулт и Грейн Адвъртайзинг. В документацията за участие не са посочени изискванията за количество и обем на услугата. Единствено От-До Консулт предлага разбивка на цените за един квадратен милиметър във всички всекидневници с национално покритие. Въпреки че офертите им са почти идентични, за изпълнител е избран Бранд ПР. Пак без конкурс за поръчки за 2010-а централата и териториалните поделения на агенцията са похарчили 53 611 лв. за обяви в печатни медии, отчетени с фактури. Историята с медийната реклама се повтаря и през 2011-а. Бранд ПР този път получава договор за 49 500 лв., а други над 78 хил. лв. са похарчени за услуги от медии, без да са възлагани чрез търг. За всичко това Росица Стелиянова, както вече бе казано, се сдобива с цял пакет от актове за установени нарушения.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст