Полицаите ощетени от калпав закон

Лошите условия на труд на полицаите им причинява стрес

Полицаите, охраняващи сградите на Народното събрание и на Министерския съвет по време на протестите, продължават да се пекат между два огъня – от една страна, са задължени да висят с часове край парламента в изпълнение на задачите си по охрана на реда, а от друга, са ощетени от действащата нормативна база, регламентираща работата им. Най-големият проблем, пред който са изправени полицаите и ръководството на МВР в момента, е заплащането на извънредния труд на униформените, призна в сряда (4 септември) заместник вътрешният министър Васил Маринов.

Напук на очакванията, че липсата на пари е в основата на трудностите, с които се сблъсква МВР, това не е така. Според сега действащата нормативна уредба министерството може да плаща само до 50 часа извънреден труд, уточни заместник-министър Маринов. А според него при изпълнение на задачите си по охрана на обществения ред по време на протестите много полицаи отдавна са надхвърлили тези 50 часа. Разликата обаче не може да бъда изплатена, тъй като текстовете от Закона за МВР не позволяват това. В неговия чл.211. (5) се посочва, че работата извън редовното работно време се компенсира с:

1. допълнителен платен годишен отпуск за работата в работни дни и с възнаграждение за извънреден труд за работата в почивни и празнични дни;

nbsp;

2. възнаграждение за извънреден труд за отработени до 50 часа на отчетен период и с допълнителен отпуск за отработеното време над 50 часа.

Покрай протестите много колеги натрупаха повече от тези 50 часа, които ние не можем да разплатим. Тъй като нямаме никаква друга възможност легално да възмездим този труд, ръководството на МВР взе решение полицаите да бъдат наградени. За целта са осигурени 500 хил. лв. и тези средства са разпределени пропорционално, според часовете над отработените 50, и ще бъдат изплатени с аванса на колегите на 10 септември, обясни заместник-министър Маринов.

По време на срещите между ръководството на министерството и синдикатите в неговата система е бил обсъден и новият проект за Закон за МВР. Двете страни са се договорили в него да бъде повишена платената граница на извънредния труд. Договорено е платеният извънреден труд да е не 50, а 70 часа за отчетен период. Нашата цел обаче е да сведем до минимум извънредния труд, заяви Маринов. Според ръководството на МВР тези часове трябва наистина да бъдат нещо извънредно, а не практика. Служителите имат нужда от почивка, те имат нужда между работните си смени да се видят със семействата си. Не са роботи и не може да са постоянно на улицата на работа, отбеляза заместник-министърът.

Новите промени в закона предвиждат извънредният труд да се прилага при строго установени правила. Вършат се злоупотреби с допълнителния труд – някои служители си пишели, че са положили извънреден труд за работа, която би могла да се свърши и през нормалното работно време.

В началото на септември стана ясно, че за месеците на протест много полицаи, най-вече от столицата, вече са натрупали по над 250 часа извънреден труд извън фиксираните в закона 50.

Неблагодарната работа на полицаите бе илюстрирана и от изследване на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) през август по проект Професионалният стрес: Най-голямото предизвикателство за достойните условия на труд, финансиран от Норвегия. Изследването е направено в 20 фокусни групи на територията на цялата страна с участието на 243 полицаи. То показва, че в резултат на лошите работни условия се проявяват симптоми на хроничен стрес и професионално изчерпване у полицаите. Високи са нивата на сърдечносъдови и тревожно-депресивни и невротични заболявания. Висока е степента на злоупотреба с алкохол и цигари, на проблемни отношения в семейството, усещане за хронично изчерпване и ниска мотивация за работа. Като основни причини за ситуацията изследваните полицаи са посочили липса на ясни правила за подбор и растеж в кариерата; липса на същинска екипна работа и работеща система за вътрешна квалификация; претоварена, неадекватна и постоянно променяна нормативна база; лоши материални и технически условия на труд, недостигащи консумативи и техника.

Според изследването пет основни характеристики -репресивност, подозрителност, дехуманизация, формализъм и колективизъм, водещи до стрес, са се превърнали в защитен механизъм на МВР срещу реформи. От това обаче потърпевши са полицаите. Сред причините за стреса е политическият и управленски натиск за репресия към редови служители при служебен досег с представители на властта (оказващи натиск за заобикаляне на правилата), както и липсата на истинска реформа, която да обърне полицията към хората, а не към управляващите, се казва още в проучването.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст