Обсъдиха Споразумението за партньорство с ЕК

Migration Image

Основната цел на европейските средства е постигане на икономическа и социална кохезия в различните региони. Споразумението за партньорство трябва да осигури необходимата ефективност на инвестициите за устойчив растеж. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова на публичната дискусия за споразумението между България и Европейската комисия за следващия програмен период ndash; 2014 ndash; 2020 година, организирана от Икономическия и социален съвет.

Тя поясни, че в края на август е изпратен първият вариант до ЕК след приемането му от правителството. Министърът припомни, че документът е преминал през 2 кръга на обсъждане от юли досега.

Да бъде създадена агенция за управление на средства от Европейския съюз, която да е на подчинение на ресорния вицепремиер. Това е предложението на Икономическия и социален съвет, заяви по време на дискусията президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той призова за интегриран подход при определяне на приоритетите и отпускането на целеви средства за различните региони на страната.

bdquo;За бенефициентите е тежко бреме неопределеността от налагането на финансови корекции от последващи одити. Това заяви от своя страна Милена Ангелова от АИКБ. Предлагаме да се създаде един гаранционен фонд, който да управлява тези процесиrdquo;, заяви още Ангелова.

Според лидерът на КТ Подкрепа Константин Тренчев в България изобретателската дейност е изключително потисната, а държавата не предвижда никакви средства за насърчаване учените. Те дори не могат да си платят таксата в Патентно ведомство, възкликна Тренчев. Според него твърде много се говори, че акцентът в новия програмен период ще са иновациите и изобретенията, а в същото време няма пари за научна и развойна дейност в България.

Прекрасно е, че много пари ще се дават за обучение. Но дали просто няма да обучим още по-добре потенциалните емигранти?, попита лидерът на КТ Подкрепа. Той даде за пример развитите западни страни, където интелектуалната собственост е около 70% от активите на малкия и средния бизнес, а в България е около 1 на сто. В държавата Бермуда с население от 67 000 души има един колеж. Ние сме 7 милиона и имаме 54 института и селски факултети, плюс БАН, каза още Тренчев. Според статистиката България има само две заявки в Международното патентно бюро в Женева за 2010 г., за 2011 г. те са 7, а за 2012 г. са 5. Бермуда има 37 заявки за 2012 г. Това би трябвало да размърда нечии мозъциrdquo;, каза още Тренчев.

Вие сте тези, които взимате решенията, ние сме потърпевши от решенията. Ще сме потърпевши, докато решим, че ни е писнало, каза още Тренчев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст