Обама съзря потенциал в Руското предложение за Сирия

Migration Image

Руското предложение да се постави сирийският химически арсенал под международен контрол е потенциално положително развитие в конфликта и възможен пробив в създалата се ситуация. Това заяви президентът на САЩ Барак Обама в серия от телевизионни интервюта. По този начин за пръв път бе даден реален шанс за политическо разрешаване на кризата, след като през миналия месец стотици цивилни загинаха при атаката в предградие на Дамаск.

Държавният глава на САЩ обеща, че ще проучи сериозно предложението на Москва, но предупреди, че трябва да се внимава за всякакъв опит за отклоняване на вниманието от страна на Башар Асад. Според него промяната в позицията на режима в Дамаск е резултат от американските заплахи за удари срещу Сирия заради използването на химически оръжия. Това е потенциално положително развитие, макар и да трябва да имаме едно наум за него. Трябва да кажа, че беше малко вероятно да се стигне дотук без сериозна военна заплаха за решаване на въпроса с употребата на химически оръжия в Сирия, заяви Обама пред Си Ен Ен.

На фона на това ново развитие на кризата в Сирия, лидерът на мнозинството в Сената Хари Рийд отложи гласуването на резолюцията, която би дала право на САЩ да ударят режима на Башар Асада.

Руското предложение дойде, след като държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви на пресконференция в Лондон, че единствения начин за Сирия да избегне пряка военна намеса, е ако предаде химическото си оръжие в рамките на седмица.

В същото време стана ясно, че едва 40% от американците подкрепят външната политика на Барак Обама, а 57% от тях я определят като неуспешна. Това сочат данните от проучване на общественото мнение, извършено за Си Ен Ен от bdquo;ORCrdquo;.

По най-острия въпрос за Сирия едва 31% от анкетираните подкрепят политиката на президента, а 63% са недоволни от нея.

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст