Алтернатива в мъгла от скандали

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов бе изобличен в кражба на партийна идеология...

Твърде пренаселено взе да става в центъра и в дясното на българската политическа ливада, обилно полята от очакванията за скорошни избори. Пред вратите на Народното събрание са се струпали не само протестиращи, но и всички опоненти на сегашното управление, настръхнали в очакване на бъдеща люта битка за вход в следващия парламент. Реформатори, борци за справедливост, проектанти на нова политическа система, заедно с всички прокудени и огорчени от партийната репресия доскорошни функционери се заеха с трескава подготовка за идното състезание. Въпросът е какво действително предлагат на обезверения електорат и имат ли изобщо бъдеще пълните им с обещания платформи?

Честност, справедливост, свобода от мафията са ключовите думи, които би трябвало да ориентират заблудените гласоподаватели в правилната посока, където усилено загряват седемте партии от Реформаторския блок. Неформалното обединение още не е регистрирано юридически и няма завършен политически образ, но още с появата си поиска незабавната оставка на управляващото мнозинство и се обяви за извънредни избори до края на годината. В замяна обеща да замени мафиотско-олигархичното статукво в България с модерна и справедлива обществена среда чрез куп промени в съществуващите правила. Само че вместо овации получи неочакван удар под кръста, оказа се забъркано в мръсната игра на властта и в крайна сметка плати висока цена за амбицията да върне България на гражданите й.

Обвиненията за финансова зависимост от банкера Цветан Василев, хвърлени от уж другарската партия ГЕРБ, се оказаха нищо пред скандала за купуване на гласове от миналата седмица, където изненадващо изскочи името на Найден Зеленогорски от Движение България на гражданите. В телевизионния ефир, както и в интернет, се завъртя любопитно видео, на което някогашният кмет на Плевен стои до ромския бос Кирил Рашков (цар Киро)по време на кметската предизборна кампания през 1999 година. Кадрите пък бяха подкрепени с разказа на сина Ангел Рашков (принц Ангел), който подробно обясни как Найден Зеленогорски е спечелил вота преди 14 години с помощта на ромските гласове, осигурени от баща му. Лидерът на Движение България на гражданите Меглена Кунева светкавично опроверга, но сюжетът претърпя развитие. След като движението официално излезе с обяснението, че не Зеленогорски, а неговият опонент в кампанията Румен Петков от БСП е получил повече гласове в ромските секции на втория тур, Петков отвърна на удара. Още в понеделник (23 септември)той показа по телевизията червено тефтерче, от което прочете, че в две от селата в Плевенска област той е получил общо 1673 гласа, докато за Зеленогорски са гласували 2570 души, при това не без съдействието на цар Киро. И тъй като случката потвърждава информацията в едно друго тефтерче – това на бившия председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов, където ясно беше записано Найден Зеленогорски – да се удари – става приоритет, за всички реформатори стана ясно, че са обект на яростна атака от страна на управляващите.

Осъщестяването на указанието от тефтерчето през медии, каквато е практиката в последните дни, е индикатор за тревожни за демократична държава симптоми, алармира Меглена Кунева, но така и не успя да върне духа обратно в бутилката. Скандалът повлече след себе си безмилостни коментари от представители на парламентарното мнозинство, заплашвайки да извади на бял свят и други любопитни данни за членове на Реформаторския блок. Както знаем, името на скоро приютения в обединението бивш министър на ГЕРБ и Борисов Трайчо Трайков все по-често се намесва в споровете около договорите за АЕЦ Белене. И нищо чудно в бъдеще да се наложи лидерите реформатори да защитават и неговата персона от клевети.

Само че докато играе типичната за властта игра на омаскаряване, Реформаторският блок определено губи своя шанс да убеди електората в добрите си намерения за промяна на политическото статукво. Избирателят трудно би се изкушил да участва с гласа си в борба срещу мафията, ако в публичното пространство витаят съмнения за близки връзки между управляващи и опозиция. Затова една от малкото възможности за легитимиране на дясната алтернатива в случая е единственият за момента надпартиен ръководен орган в лицето на Гражданския съвет да демонстрира на практика плюсовете на независимото управление, макар и като извънпарламентарна опозиция.

По подобен начин на придобиващата популярност като партия на бизнеса Република БГ ще й се наложи тепърва да се бори с обвиненията, че обслужва чужди корпоративни интереси. Сценарият със скритото финансиране на политически формации явно се харесва на управляващите от БСП, защото лично лидерът Сергей Станишев поведе индиректна война с опонента, докато е още в зародиш. В свое изявление той описа партията като част от политико-медийно-икономически антиправителствен кръг. Но вместо да сплаши конкуренцията, получи подобаващ отговор от потенциално силен политически опонент, който окачестви постъпката му като евтина махленска клюка. Учудващо е как вие, г-н Станишев, който лично сте жертва на достатъчно злонамерени (понякога нездраво любопитни) твърдения по ваш адрес, си позволявате подобно говорене срещу друг участник в обществения живот, възмути се ръководството на Република БГ в отворено писмо до червения лидер и го посъветва добре да проверява информацията си, преди да прави публични изказвания по адрес на опонентите си. За съжаление разправията също не доведе до нищо добро, а се превърна в поредното доказателство как клеветническите сценарии замъгляват всички амбиции за промяна на статуквото в България. Парадоксът е, че ако след този случай Република БГ стана малко по-популярна партия у нас, това се дължи по-скоро на кавгата й със Станишев, отколкото на политическата й програма за честна и справедлива република.

Какво да кажем тогава за БАСТА, които също се забъркаха в скандал, но този път не с управляващите, а със самите протестиращи. В сряда (25 септември)се оказа, че основният учредител и бивш земеделски министър в кабинета на ГЕРБ Мирослав Найденов удобно е свил името и идеята за формацията си от социалната мрежа Фейсбук. Кражбата изобличи собственикът на фирма за онлайн поръчки и доставка на храна Венцислав Ангелов (с прякор Чикагото и с криминално досие), който още преди година сам е създал отворена група със същото име, за да обяви война на корумпираните боклуци във всички сфери на социален, политически и икономически живот. Ангелов твърди, че Найденов е взаимствал примера на неговото Народно движение БАСТА, представено като Българската алтернатива на силата, таланта и амбицията, за да създаде своята партия Българи за алтернатива на страха, тоталитаризма и апатията. Запазил съм името БАСТА в съда. Не познавам никакъв Чикагото, отговори на обвиненията Найденов и уточни, че името се е родило, след като той самият, подкрепен от свои партийни другари, е решил да каже Баста! (стига, достатъчно, итал. – б.а.) на модела на управление, установен от бившия премиер и председател на ГЕРБ Бойко Борисов. Заради очевидното съвпадение обаче Ангелов обяви, че няма да му остане длъжен, а ще следи дейността му под лупа, за да го изобличи при първата погрешна стъпка.

Та така – сред скандали и разправии за пореден път се отдалечава илюзията за българската политическа алтернатива. Каквото и да означава тя.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст