Камарата мълчи за стажа на Фидосова

Фамозната ексдепутатка Искра Фидосова очаква колегиална подкрепа в скандала за стажа.

Нелепото обяснение на Министерството на правосъдието за унищожените при наводнение документи за стажа на нотариус Искра Фидосова е изцяло в нейна полза. Ведомството излезе със съобщение след разпоредена от министър Зинаида Златанова проверка за съхранението на всички документи във връзка с проведените конкурси за нотариуси, частни и държавни съдебни изпълнители от 1998 година насам. Проверката беше възложена след получен сигнал, че документите на ексдепутатката от ГЕРБ за участието й в конкурса за нотариус са изчезнали с цел да бъде прикрит фактът, че е допусната до участие без да има задължителния към онзи момент двегодишен юридически стаж. В добавка подателят на сигнала, който остава неизвестен, твърди, че общият трудов стаж на Фидосова досега също е по-малък от обявения.

Министерството излезе с практически недоказуемо и дори абсурдно обяснение – че на 6 юни 2008 г. служебният архив на правосъдното министерство бил наводнен и част от документите били унищожени. И сред тях се случили и тези на Фидосова. За повече автентичност беше обявено, че няколко от чувалите били толкова мокри, че дори мастилото по хартията изчезнало. Имената на останалите кандидати за нотариуси, чиито папки били унищожени, не бяха съобщени, но министерството е предприело действия да ги уведоми, за да предоставят в архива на ведомството копие от тях. В дирекция Съдебна дейност били намерени все пак материални следи, че ведомството е издало удостоверение за правоспособност на Фидосова след изкаран стаж и издържан практико-теоретичен изпит. По повод на проверката пък ведомството започвало да архивира и съхранява всички книжа за конкурсите на нотариуси, частни и съдебни изпълнители в електронен регистър.

Подобен набор от директно противоречащи си твърдения издава стремеж да се скрие истината. Първо, министерството трябва да каже съставен ли е задължителният в такива случаи протокол за наводнението, в който комисия да опише последствията и да бъдат предприети още тогава действия по възстановяване на документите. Въз основа на този протокол би трябвало да има дебела преписка, която да е архивирана. Второ, щом като ведомството разполага с издаденото от самото него удостоверение за правоспособност на Фидосова, в което е описан юридическият й стаж (което е задължително негово съдържание), би трябвало да съобщи съдържанието му. Трето, ведомството признава, че нотариусите разполагат с оригиналните документи за правоспособност, което е повече от естествено.

А още по-естествено е с тези документи да разполага и нотариалната камара, която неясно защо не е попитана в хода на проверката. Съгласно Закона за нотариусите и нотариалната дейност (ЗННД) Нотариалната камара води регистър, в който се вписват нотариусите, помощник-нотариусите, стажант-нотариусите и свързаните с тях обстоятелства, предвидени в закона. Всички тези лица са длъжни да заявят своевременно обстоятелствата, подлежащи на вписване в регистъра, и да представят съответните документи. Регистърът е публичен и всеки има право да го преглежда и да получава извлечение от него. Вписването в регистъра става с решение на висшия ръководен орган на камарата – Съвета на нотариусите, въз основа на влязла в сила заповед на министъра на правосъдието за вписване.

Но се изказват подозрения, че камарата едва ли ще съдейства с ентусиазъм за проверката с оглед приноса на Фидосова към професията. Освен че до февруари тази година беше в ръководството на камарата като член на контролния й съвет, ексдепутатката прокарваше неуморно интересите на гилдията по законодателен път. Още в първото заседание на парламентарната правна комисия в предишното Народно събрание, която тя председателстваше, избухна скандал около нотариалния закон. Оказа се, че след всички обещания на ГЕРБ за реформи на ключови сектори и нормативни актове комисията беше подпъхнала на първо място в дневния си ред законопроект за промени в ЗННД. При това най-същественото в него беше промяна в режима на работа на помощник-нотариусите, който да позволи те да работят безпроблемно в канторите на титулярите, в случай че последните бъдат избрани за депутати, какъвто беше случаят с Фидосова. Впоследствие нотариалният закон стана постоянен обект на искани от камарата промени, като само в мандата на ГЕРБ той беше поправян седем пъти.

nbsp;

nbsp;

Юристи припомнят, че Фидосова е завършила право през октомври 1996 г., започвайки обучението си в Стопанско-правен факултет, открит в Монтана като самостоятелно юридическо звено към УНСС. Факултетът е разкрит в резултат от предизборно обещание на бившия вицепремиер в правителството Попов Александър Томов, осъден преди две години на девет години затвор за източване на Кремиковци. Според някои факултетът си бил просто един ПУЦ за юристи, оказал се по-късно незаконен. Фидосова се прехвърля обаче в София без приемен изпит и след дипломирането си печели въпросния конкурс за нотариус. По същия начин в други факултети се прехвърлят и нейни колеги, за които се говори, че опрели до монтанския ПУЦ, след като не можели да влязат в редовен университет.

Според нейни колеги в Монтана по това време тя се е трудила едва половин година като юрист – от януари до юли 1998 г. е юрисконсулт на община Монтана. Министерството на правосъдието обаче признало абсолютно противозаконно за юридически стаж и работата й в Инспекцията по труда в Монтана, където Фидосова работила, преди да се дипломира – от 1994 до ноември 1996 г. тя се водила инспектор юрист, въпреки че била просто студент по право. Такава длъжност е абсурдна и я няма никъде на друго място, освен в биографията на Фидосова, категорични са юристите. Оттам следва, че самото постъпване на Фидосова на работа като инспектор юрист също е незаконно.

След като се дипломира, Фидосова преподписва договора си с Инспекцията по труда като старши инспектор и се явява на конкурса за нотариуси с натъманения стаж. Председател на комисията е Никола Филчев. По-късно разрешителното на единствения й колега конкурент в града е отнето и тя работи десет години без конкуренция в града. До края на 2008 г. всеки, които се явява на конкурс за нотариус в Монтана , получава задължително слаба оценка. По времето на Симеон Сакскобургготски Фидосова е най-видната царистка в Монтана и се хвали, че стиснала първа ръката на царя при посещението му в града.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст