Ще променят правилата за болничните мениджъри

Здравният министър д-р Таня Андреева не възнамерява да отмени резултата от конкурса за нов директор на столичната онкология.

Правилата за избор на директори в болниците с национално значение трябва да се променят. Около тази теза се обединиха депутатите от БСП, ГЕРБ и Атака в здравната комисия. Поводът за дебата бе конкурсът за нов управител на столичната онкология, на който досегашният шеф – проф. Здравка Валерианова, бе класирана на четвърта позиция от четиримата явили се кандидати. Номинацията на д-р Валентин Ангелов за нов управител създаде високо напрежение в здравната система и министър Таня Андреева бе привикана да разясни казуса пред ресорната комисия на д-р Нигяр Джафер. От обясненията й стана ясно, че конкурсът за овакантената през януари 2013-а длъжност е бил провеждан три пъти.

Първият тур е обявен за 25 февруари, когато здравен министър бе Десислава Атанасова, но няколко дни по-късно препитването е отменено. В мандата на служебния кабинет са се явили двама кандидати, които обаче не са класирани, защото са получили оценка под необходимата от 4.50. На третия конкурс д-р Валентин Ангелов печели с 5.10 след преглед на писмените разработки и устно събеседване. Според обяснението на проф. Валерианова обаче комисията изобщо не е задавала въпроси за актуалното състояние и визията за развитие на онкологията. Тя добави, че България е единствената страна, в която не съществува Национален онкологичен център, а именно тази роля на практика изпълнява специализираната онкология в София.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ посочи, че няма никакво съмнение относно законността на конкурса, но все пак попита кой е бил председателят на изпитната комисия. Министър Андреева отговори, че това е проф. Любомир Иванов – учен и консултант към Световната здравна организация. Харесвам работата му и затова го назначих за съветник, отбеляза Андреева. За избора на Ангелов тя уточни, че не го познава лично, но ще следи изкъсо работата му. Той, както и всеки друг директор на болница, щял да бъде сменен, ако не се справи със задълженията си.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов изтъкна, че след 2001 г. с всяка нова власт неизменно в пакет са подменяни и директорите на болници. Крайно време е да спрем тази порочна практика и да изчистим политиката от здравеопазването. Директорите знаят, че си тръгват след три години, демотивирани са и гледат предимно да откраднат нещо. В същото време проблемите на пациентите и медицинския персонал се задълбочават, е становището на Райчинов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст