Вечният длъжник май се спаси

Комисията по правни въпроси прие проектозакона на Емил Радев (в средата) за премахване на статута на вечния длъжник.

Парламентарната Комисия по правни въпроси прие предложения от депутата от ГЕРБ Емил Радев проект за изменение и допълнение на Закона за задълженията и договорите. С него се намира решение на измъчващия много граждани проблем с т.нар. вечна задлъжнялост. Става дума за това, че в сегашните нормативни актове съществуват давностни срокове от три и от пет години, след изтичането на които всеки един дълг на физическо лице се смята за погасен. Но всеки нов иск или друго правно действие от страна на кредитора рестартира отброяването на съответния срок и така той продължава до безкрайност.

В последните години се наблюдават редица случаи на изпълнителни производства срещу граждани, които продължават над десет години, а понякога даже по петнадесет и повече години. През цялото това време на длъжника му се начисляват лихви, такси и разноски, които в повечето случаи многократно започват да превишават главницата. Изпълнителните производства също продължават до безкрайност, въпреки че длъжникът е загубил голяма част или даже цялото си имуществото и практически няма възможност да изплати своите дългове. Съгласно действащото законодателство дори смъртта не спасява длъжника – изпълнителните действия продължават срещу неговите наследници, се казва в мотивите на законопроекта, внесен от Емил Радев.

За да се прекрати тази практика, Радев предложи, а Комисията по правни въпроси прие да бъде въведен десетгодишен абсолютен давностен срок за всички задължения на гражданите. Ще рече, че ако кредиторът не може да събере вземането на длъжника до изтичането на десет години от датата на първата неплатена погасителна вноска, дългът ще се смята за погасен. Интересите на кредиторите са достатъчно защитени и при този режим, защото десет години е един дълъг срок, в който те реално могат да съберат вземанията си. В повечето случаи те могат на извънсъдебно изпълнително основание да се снабдят с изпълнителен лист и да се възползват от ускорени съдебни процедури, смята Емил Радев.

Веднага трябва да уточним, че предложената промяна в Закона за задълженията и договорите се отнася само за необезпечени задължения. Не е логично да е валидна и за хората с жилищни кредити, които не могат да ги погасяват. Ключът е в това, че ако банката продаде заложените от тях имоти и въпреки това останат неплатени задължения, те вече ще се смятат за необезпечени и за тях ще важи правилото за десетгодишната абсолютна давност.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст