ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кой обра каймака от ВиК проектите?

Migration Image

За тях не се пише и говори често. Еднакво близки са до всички партии, заради което остават встрани от компроматната политическа война и трупат в актива си все повече и повече многомилионни договори. Сложен ребус наистина. А отговорът е, че става въпрос за компаниите, работещи по интегрираните водни проекти на българските общини, за чието изпълнение само по оперативната програма Околна среда са подписани контракти за над 4.1 млрд. лева. Сред тях обаче се открояват пет-шест фирми, оплетени помежду си като в паяжина чрез всевъзможни консорциуми и обединения, които обират каймака от ВиК проектите в цялата страна.

Едно от водещите дружества в бранша е Райкомерс Конструкшън – дъщерно на Райкомерс инженеринг АД, чиито собственици и управители са Петър, Райна, Благой и Илия Козареви, както и Иван Моллов. Самостоятелно Райкомерс Конструкшън е спечелило над 50 обществени поръчки, голяма част от които на Софийска вода, поради което загражденията с фирменото лого са добре известни на столичани. Далеч по-мащабни и интересни са обаче проектите, по които фирмата работи с партньори в различни консорциуми и обединения. Такъв е например случаят с водния цикъл на Бяла Слатина на стойност 21 838 382 лева. По него Райкомерс Конструкшън си партнира с Аква екопроект системс, испанската АРЕМА и дружеството Ар Си дизайн, на което е едноличен собственик. Договорът с ДЗЗД Райкомерс Аква Дизайн Арема е подписан на 5 март тази година. През юни, заедно с Трансстрой Плевен, фирмата на семейство Козареви е взела и 2.8 млн. лв. за ВиК мрежата на Тръстеник, която е част от Интегрирания воден цикъл Плевен – Долна Митрополия. Малко по-късно Райкомерс, този път в съдружие с Енемона и германската Биогест интернационал, подписва и договор за изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води в Свиленград. Стойността на обекта е близо 15.8 млн. лева. Като част от обединението Майер-Райкомерс-Рила въпросната компания изпълни и водния цикъл на Кюстендил, финансиран по предприсъединителната програма ИСПА с 50 млн. лева.

Не по-малка хапка за Райкомерс се оказа и Интегрираният воден проект на Пирдоп, по който от април 2012-а работи заедно с Интерпром на Калоян Теодосиев. Чрез регистрираното по Закона за задълженията и договорите дружество Интерпром Райкомерс Конструкшън 99 двете фирми са взели 32 386 136 лв. за изграждането и реконструкцията на канализацията и водопроводите в града. Тандемът извършва и модернизацията на ВиК мрежата в Костинброд. Дружествата са част от консорциума Костинброд Конструкшън груп 99, който на 30 април подписа договор за 8.4 млн. лв. с общината. Интересното в случая е, че в обединението участва и споменатата вече Аква екопроект системс, чиито собственици са Катрин Найденова и Вероника Василева. Останалите фирми в Костинброд Конструкшън груп 99 са Джи Пи Груп, Инженеринг груп 04 и Дино-7 – Крачунови и Сие.

Пречиствателната станция за отпадни води на Костинброд пък се изгражда срещу 10.2 млн. лв. от обединението Аква пауър инженеринг. В него влизат добре познатите ни вече Интерпром и Аква екопроект системс, а контрактът за строителство е подписан на 23 май тази година. Същите две фирми участват и в регистрираното по Закона за задълженията и договорите дружество Кнежа 99, което е избрано през март от местната власт в град Кнежа за изграждането на тамошната станция за очистване на мръсните води. Съоръжението ще струва около 8 млн. лева. На 22 юли Интерпром и Аква екопроект системс спечелиха и поръчката за пречиствателната система на Първомай. Този път те се бяха предрешили в обединението Първомай 99, а за труда си ще вземат 13 млн. лева. В съдружие с Пътно строителство АД на Валентин Зеленченко Аква екопроект системс е взела и поръчката за изграждане на централа за пречистване на отходните води в Кубрат, чийто бюджет е 6.6 млн. лева.

Ако продължим да разплитаме връзките между компаниите, които въртят милионите във ВиК сектора, ще видим, че оборотната Интерпром на Калоян Теодосиев, освен с Райкомерс, често си партнира и с друг голям играч в бранша – Понсстройинженеринг. Бургаското дружество е собственост на строителния предприемач Милко Милков, който до края на 2012-а стоеше и зад известния Понс холдинг. Един от проектите, по който фирмите на Теодосиев и Милков работят заедно, е реконструкцията на водоснабдителната и канализационната мрежа на Кричим. Той е за близо 24 млн. лв., като договорът с обединението Кричим 99 бе подписан на 17 юни.

Колкото до водния цикъл на Панагюрище, там Интерпром и Понсстройинженеринг са си разделили дейностите. Първата фирма, в съдружие с Аква екопроект системс и Джи Пи Груп, се е заела с изграждането на пречиствателната станция за 12.8 млн. лева. А бургаското дружество, в партньорство с други познати имена – Виа конструкт груп, Аква екопроект системс, Инженеринг груп 04 и Дино-7 – Крачунови и Сие, строи новата ВиК мрежа на града срещу внушителните 45 млн. лева.

Бизнес връзките продължават при строително-монтажните работи за доизграждане и рехабилитация на ВиК мрежа в Пещера, но този път съдружието е само между Понсстройинженеринг и Джи Пи Груп. Общото им дружество Аква проджект-Пещера е избрано за изпълнител на 11-милионния проект на 15 март. Иначе собственици на Джи Пи Груп, което, както писахме, работи тясно и с Райкомерс, са Владимир Житенски, Георги Василев, Владимир Лозанов и Стефан Тотев.

Освен това фирмата на Милко Милков е водещ партньор в ДЗЗД Понс-вабаг-еко Видин 2013, което на 2 август подписа договор за 25 млн. лв., с които ще проектира и изгради пречиствателна станция за отпадните води на крайдунавския град. Самостоятелно Понсстройинженеринг работи и по ВиК проекта на Враца, който е за над 21 млн. лв., и на Търговище (12 млн. лева). Любопитна подробност е, че заместник-кметът на Враца Красимира Георгиева е работила преди няколко години за въпросната компания, но официално конфликт на интереси в случая нямало. Не е за пропускане и фактът, че като част от обединението Копаса Понсстрой ВОД фирмата на Милков работи и по водния цикъл на Смолян, който се финансира с близо 40 млн. лв. от ИСПА.

На фона на всичко това обаче трябва да кажем, че бургаското предприятие е заложено пред Българската банка за развитие и Инвестбанк като обезпечение по кредитна линия за близо 10 млн. лева. От договора за синдикирания кредит става ясно, че извън особения залог са вземанията му по договорите за Враца, Търговище и Пирдоп, където то е наето като подизпълнител от… Джи Пи Груп.

От Понсстройинженеринг паяжината на строителните акули стига до варненската Одесосстрой на Ангел и Иванка Ушеви. Според информационната система Дакси двете компании отдавна работят заедно чрез различни консорциуми. Един от най-знаковите им обекти например беше реконструкцията на водопроводната система в Силистра, който бе замразен, след като ГЕРБ взе властта през 2009-а. Отделно Одесосстрой, като част от ДЗЗД Консорциум ПСОВ Дивдядово 2013 г., бе избрана на 24 юли тази година и за строителството на съоръжението в шуменския квартал Дивдядово. Договорът е за близо 3 млн. лева. Освен това фирмата на Ушеви работи и по обекти във Варна, Аксаково, Ситово и Суворово.

От бизнес връзките на Одесосстрой изскача и компанията на Светлин и Емил Савови – Девня трейд, която впрочем е в близки отношения и с Райкомерс. Девня Трейд работи предимно по Северното Черноморие, като за последните две години е взела около 8 млн. лв. от обществени поръчки в региона. Само за озеленяване, поддръжка на паркове и разширяване на канализацията община Варна й е платила 4.5 млн. лева. Сред клиентите й са още ТЕЦ Варна и болницата Света Марина. В началото на 2013-а фирмата на братята Савови бе наета, чрез обединението Созопол СЗВ 2012, за строителство на канални помпени станции, напорни тръбопроводи и колектори в курортния град.

Разбира се, сред изпълнителите на водни проекти има и други известни у нас компании, които обаче нямат преки връзки с изброените дружества. Изпълнители на грандиозния проект за ВиК мрежата на Сливен, чиято стойност е 56.5 млн. лв., например са Балканстрой и Водстрой 98. Последната, собственост на Иван Мирински, има още редица големи контракти за водни проекти. В края на 2012-а чрез Воден цикъл 2011, в което участват още Интегрирани пътни системи и Дар 55, Водстрой 98 сключи договор с Враца за 36 млн. лева. След това – на 23 май 2013-а, дружеството на Мирински подписва контракт за 49.3 млн. лв. с Монтана. Това стана през обединението Канализация Монтана – 2012, където партньори са му ГБС инфраструктурно строителство и Водоканалстрой. Месец по-късно идва и споразумението за интегрирания воден проект за Стара Загора, чиято стойност е 32.4 млн. лв., а от 1 август е договорът с Червен бряг за 9.2 милиона.

Един от най-големите обекти на Водстрой 98 е извън ВиК сектора. Става дума за реконструкцията на Централната жп гара в София, която ще глътне 67 млн. лева. В избраното за изпълнител обединение ГБС-Централна гара София влизат още Главболгарстрой и Промишлено строителство-холдинг. Отделно фирми от групата на ГБС работят по проекта за дълбоководно заустване на отпадните води в Поморие (33 млн. лв.) и пречиствателната станция на Габрово (24 млн. лв.). От града на шегата солидни суми са взели още Драгиев и ко (16.5 млн. лв.), Станилов (17.5 млн. лв.) и Пътинженеринг (14.4 млн. лв.).

Останалите големи водни проекти, по които сега се работи, са поверени на по-малко известни фирми. Така срещу 25 млн. лв. Гелак реконструира ВиК мрежата на Троян. Енерготехника, Булстрой, Инос-1, Евроконсулт Груп – България и немската Инженеринг Доберсек ГмбХ изпълняват водния цикъл на Две могили за 48 млн. лева. Близо 15 млн. лв. от Момчилград ще вземат Иса 2000 и Герт, още толкова ще даде община Трявна на Хидрострой, а Строително-предприемачески холдинг ще прибере 12 млн. лв. от Пещера. Не на последно място, в Кърджали над 65 млн. лв. ще си поделят Кристална вода, Интегрирани пътни системи, Калистратов груп, Саварона, Ардастрой, Биогест интернационал, Лювик и Вайтех.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст