От самостоятелните заведения за хранене и за развлечения няма да се изисква да се категоризират. Това предвиждат одобрени от кабинета промени в Закона за туризма. Против категоризацията многократно се обявяваха малките фирми, според които това е излишна тежест за бизнеса им. Големите ресторантьори и хотелиери обаче настояват всички заведения за хранене да бъдат категоризирани със звезди.
Промените ще облекчат и режима за регистриране на туроператори и туристически агенти като се намаляват нормативно установените срокове за представяне на услугата, изискванията за образователния ценз и трудовия стаж на управителя на съответната фирма, както и за помещението, използвано за офис.
В закона ще се създаде нов раздел, свързан с организирания детски и ученически отдих и туризъм. По този начин ще бъде преодоляна съществуващата непълнота и неяснота за видовете форми на детски отдих и туризъм и за тяхната регламентация в отделна наредба към закона, посочват от правителствената пресслужба..
Създава се и възможност общински предприятия по смисъла на Закона за общинската собственост да могат да кандидатстват за получаване на удостоверение за извършване на туроператорска и/или туристическа агентска дейност. Предвидени са изменения, с които се облекчават собствениците на къщи за гости по отношение изискванията на Закона за храните и регламентите от хигиенния пакет за този вид обекти.
Преходните и заключителните разпоредби на проекта предвиждат някои изменения в отделни текстове на законите за ветеринарномедицинската дейност, за защита на растенията, за фуражите, за търговския регистър, за местните данъци и такси.
Категоризацията на заведенията чрез звезди се очаква да отпадне от началото на 2015 година, обяви след заседанието на кабинета вицепремиерът Даниела Бобева.
С други промени в закона се намалява срокът и се облекчават режимите, по които става регистрацията за туроператор и туристически агенти. Друга новост е, че общински предприятия вече ще могат да извършват туроператорска дейност. Собствениците на къщи за гости пък вече ще могат да приготвят храна с домашно произведени продукти. Досега те трябваше да се съобразяват с изискванията на Закона за храните.
Цветомира Личева