ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Данъчна амнистия в Италия

Migration Image

Кабинетът на италианския министър-председател Енрико Лета ще обсъди в петък плановете да предложи частична амнистия за лицата, които укриват данъци. Това информират двама високопоставени служителите на правителството, цитирани от "Ройтерс".

Предполага се, че законодателство няма да бъде толкова крайно, колкото предишните амнистии, но би довело до отпадането на голяма част от криминалните обвинения, ако лицата доброволно декларират скритите си активи и платят дължимите данъци със задна дата плюс глоби.

Въпреки това, ако са извършили по-сериозни финансови престъпления, те ще бъдат подведени под съдебна отговорност.

От дълго време насам Италия страда от неистово избягване на данъци и няколкото последователни правителства поеха ангажимент за справяне с проблема с амбицията да намалят товара за честните италианци, които си плащат и да укрепят държавните финанси на фона на дългата и тежка рецесия.

Вероятно амнистията ще остане в сила до 2015 г. и се очаква да бъде подписано споразумението, което в момента Италия договаря с Швейцария, даващо право за пълно разкриване на сметките на италианците в швейцарски банки от 2016 година.

През 2013-а финансовата полиция е установила повече от 8000 италиански фирми, които не са декларирали каквито и да е доходи, с което са укрили близо 16 млрд. евро печалба, която подлежи на облагане. Освен това през 2013-а са открити повече от 15 млрд. евро приходи и активи, укрити извън държавата предимно в данъчни убежища.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст