ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Къде инвестират милиардерите на Давос ?

Migration Image

Четиридесет и четвъртата годишна среща на Световния икономически форум, която бе открита в Давос на 22 януари, е почетена от най-малко 80 милиардери от всички краища на света. Тяхното усещане е, че богатството им ще продължи да се множи и през тази година, след като през миналата са добавили 524 млрд. щ. долара към общия размер на състоянието си, според "милиардерския" индекс на агенция "Блумбърг", който класира всеки ден най-заможните 300 индивиди на планетата на база на пазарните оценки на активите им.

Най-богатият човек в Африка – Алико Данготе – смята, че световната икономика е оставила най-лошите дни зад гърба си, подобрение има във всички сектори и оттук нататък започва "нов бал".

Ирландският телекомуникационен магнат Денис О'Брайън, който посещава форума в Давос повече от десет години, очаква, че цените на акциите ще се качват, а лихвите ще останат ниски. Той споделя, че има 100 млн. щ. долара за инвестиране и ще вложи 40 млн. долара от тях в книжа на "Водафон груп", 20 млн. долара – в акции на "Бхарти Еъртел", 20 млн. долара – в "СофтБанк корп" и 20 млн. долара – в "Адвансд инфо сървис" от Банкок. О'Брайън смята, че най-голямата пречка пред световното стопанство са политиците, защото "те се безпокоят много повече за собственото си преизбиране, отколкото за икономическия ръст на държавите си". Той добавя, че някои европейски банки все още имат проблеми, особено в района на Бенелюкс, в Испания, Италия, Франция и Германия и ще са необходими още много години, за да ги решат.

Владимир Евтушенков – основател и най-едър акционер в московската инвестиционна компания "АФК Система" – не е убеден в подема на борсовите индекси. Неговите инвестиционни предпочитания са новите фирми в сектори, които не са засегнати от промените на паричните политики на централните банки. Шестдесет и петгодишният милиардер (на 132-ро място в класацията на "Блумбърг"), твърди, че най-големият риск за световната икономика са настроенията срещу глобализацията, които стават все по-силни и които, редом с надигащия се национализъм ще навредят сериозно на стабилното развитие на глобалното стопанство.

Богаташът от Филипините Енрике Разон – с дялове в казина и товарни терминали, се готви да инвестира 100 млн. щ. долара в компании от Нигерия вместо в акции, платна на Пикасо или във виртуалната валута Bitcoin. Според него най-голямото предизвикателство пред световната икономика е "ликвидността", както и опасността централните банки да не успеят да задържат лихвените проценти на сегашните си ниски нива до края на годината.

Милиардерът Ади Годрей, който посещава Давос повече от 20 години, е съгласен с Разон, че лихвите могат да се качат "в известна степен в развития свят", но очаква "да се понижат в развиващите се стопанства". Индустриалният магнат от Индия прогнозира, че подемът на фондовите борси ще продължи. Годрей е един от седемнадесетте индийски богаташи, които са на световния форум в швейцарския курорт през тази година.

Шведът Торбьорн Торквист – главен изпълнителен директор на петия по големина независим търговец на суровини в света "Гънвор груп", смята да продължи да влага пари в акции и през 2014-а, като се насочи към подценени сектори, какъвто са природните ресурси. Според него най-голямата въпросителна тази година ще е Китай, по-специално дали азиатският колос ще отчете очаквания ръст. Защото, "ако заради кредитните и дългови проблеми се окаже по-нисък, това ще има по-мащабни последствия за азиатския регион".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст