ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Стойнев: “Южен поток” ще намали цената на природния газ

Migration Image

"Южен поток" ще доведе до по-ниска цена на газа, смята министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той обеща, че държавата също ще работи в тази посока.

"Газовите връзки за нас са приоритет", декларира ресорният министър на кръгла маса "Реидустриализация чрез конкурентоспособност".

Той съобщи, че в петък започват преговори с турския министър на икономиката за изграждането на газовата връзка между България и Турция.

При газовата връзка с Гърция е имало изоставане, но има държавна гаранция в бюджета за 2014 г., с която ще върнат нещата в план.

"Със Сърбия се работи по план, а това ще доведе до по-ниска цена на природния газ", подчерта Стойнев и припомни за намалената цената на електроенергията.

Цената на тока няма да се променя тази година, заяви още енергийният министър. След като от началото на годината нощната тарифа поевтиня с десет на сто за бита и бизнеса, а дневната – с около процент, Стойнев очаква тази година цените да останат стабилни.

"Не считам, че тази година цената на електроенергията може още да намалее. Смятам, че ще остане стабилна", каза министърът. Относно цената на природния газ – тя е въпрос на преговори, допълни Стойнев.

Той каза още, че АЕЦ Козлодуй и държавната "Марица изток 2" искат предоговаряне на цените. "Казва се "Не може да се предоговарят тези договори", само че в тях има клаузи, че може", коментира министърът. Стойнев посочи, че има и други производители, които не са държавни. "Нали стимулирахме възобновяемите източници, защо не се сключват договори с тях", попита той.

Следва се пазарен принцип, каза министърът и изтъкна, че той не може да се меси в работата на шефовете на двете централи – обявяват се търгове и на пазарен принцип се определя цената. "Само че между производителя и 3000 фирми има и търговци", каза министърът.

Той изтъкна, че атомната централа в Козлодуй сама трябва да намери средства за модернизацията на пети и шести блок, което е от ключово значение. Ремонтни инвестиционни дейности през последните три години и половина почти не са правени там, каза още министърът.

Мините са отчели рекорден добив на въглища в края на миналата година, планът за 2013-а е преизпълнен, а таксата за пренос е осезаемо намалена, което е увеличило износа.

Министърът на икономиката посочи, че най-важната цел е да се подобри бизнес климатът. Стойнев изрази и надежда, че тази година ще се говори по-малко за криза, а за минната индустрия се разработва и нов план.

Едно дружество продължава да ни извива ръцете, но държавата няма да поема контрола над закъсали дружества на всяка цена, каза още Стойнев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст