ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Столичните общинари увеличиха заплатите си от 210 на 1117 лв.

Migration Image

Столичните общински съветници гласуваха увеличение на заплатите си на първото си заседание за новата година. Вместо 210 лева, както до сега, общинските съветници вече ще получават 1117 лева. С промени в Правилника за организацията и дейността на Столичния общински съвет те вече ще взимат 70% от заплатата на неговия председател Елен Герджиков. Увеличението бе прието единодушно от всички общински съветници с изключение на Ангел Джамбазки от ВМРО, който гласува „въздържал се".

Един от вносителите на доклада за увеличението на заплатите Искра Ангелова от ГЕРБ коментира, че досегашното възнаграждение на общинарите е било меко казано обидно за труда, който полагат.

"Трябва да наблегнем на факта, че ние сме ежедневно ангажирани в Столичния общински съвет, много пъти от сутрин до вечер. Съгласете се, че 200 лева за този труд най-малкото са обидни. Това е максималният размер на възнаграждението, което се получава, без значение дали човек ще участва в две или три комисии", каза тя.

Законът за местното самоуправление беше променен в края на 2013-та и предвижда съветниците до получават поне минималната работна заплата. В последните години обаче общинарите в София взимаха 210 лева, тъй като по време на управлението на ГЕРБ бе взето решение общинските съветници да получават 30% от средната заплата на администрацията в съответната община, защото имат и други професии.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст