ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Труден старт на мирната конференция за Сирия

Migration Image

Преговорите между сирийските власти и опозицията в рамките на мирната конференция „Женева-2“  започнаха трудно.

Министърът на външните работи на Сирия Уалид Муалем използва враждебен тон, който притесни западните дипломати и предизвика опасения, че мирните преговори могат да не постигнат никакъв успех.

По думите на Муалем президентът Башар Асад няма да преклони глава пред исканията и условията на бунтовниците или на трети страни. От своя страна от Националната коалиция призоваха представителите на сирийското правителство в Швейцария да подпишат международен план за оттеглянето си от власт.

Въпреки резкия си тон Муалем заяви, че вярва, че конференцията в Швейцария ще е първата стъпка към истинския диалог за Сирия. Именно на това събитие двете страни в сирийския конфликт сядат за пръв път на масата за преговори.

Лидерът на опозицията Ахмед Джарба коментира, че е време да се сложи край на страданието в Сирия. По думите му преговорите на „Женева-2“ са исторически момент. Джарба обвини режима във военни престъпления, съизмерими с тези на нацистите.

Сирийският президент Башар Асад е загубил легитимността си и няма място в евентуално преходно правителство, коментира държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Мирната конференция в Швейцария започна вчера, но преките преговори между страните в сирийския конфликт ще започнат по-късно тази седмица.  Анализаторите не вярват, че конференцията ще има успех.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст