ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БНТ все е “под прикритие”

Migration Image

Точно 150 млн. долара са приходите на Турция за миналата година от износа на телевизионни сериали собствено производство. Разчетите са на правителствената информационна служба в южната ни съседка. Всъщност парите може да са далеч повече. Според анализатори сериалите били “меката сила” на Турция в чужбина, новият инструмент за налагагане на културна “зависимост” в ерата на глобалните комуникации.

Ако преди десет години във филмовия и телевизионния сектор на юг от Капитан Андреево преобладаваше вносната продукция, то сега ситуацията рязко се е променила. Първите местни продуцентски фирми не само успяха да завладеят турския пазар, но вече произвеждат по 100 сериала годишно, които (както се вижда и от програмните схеми на българските телевизии) успешно промотират и продават зад граница. Цената на един епизод се е увеличила десетократно и дори достига до 500 хил. долара. Над 70 турски тв сериали в момента се излъчват в 54 страни на Балканите, в Близкия изток, Средна Азия и Южна Америка. От миналата година комшиите продават телевизионната си стока и в Китай и Русия.

Какво обаче се случва у нас? Дълго време българските управници се отнасяха с пренебрежение към сериалите като начин за манипулиране на съседни култури. Някои от тях все пак усетиха силата на телевизионното изкуство. И лично застанаха пред камерата. Като главен секретар на МВР Бойко Борисов например се снима и вдигна, макар и временно, рейтинга на сериала на “Нова ТВ” “Забранена любов”. А след време, вече като министър-председател, обяви шумно, че няма слаби бг сериали, както и че им е голям фен. Не пропускал нито един, макар че фаворити му били “Седем часа разлика” и “Под прикритие”.

Въпреки че Борисов вече почти от година е в опозиция, държавната БНТ не му изневерява и дори обзаведе любимия му “Под прикритие” с четвърти сезон, при все че на предишния направи три финала, според въпросителните дали ще се намери финансиране за следващ. “Под прикритие” бе националната ни гордост и в края на 2012-а влезе в ТОП 3 на един от най-популярните световни сайтове за кино и телевизия – IMBD (internet movie data base). Така българската тв индустрия се нареди до такива изяви като “Семейство Сопрано”, “Бягство от затвора”, “24” и “Туин Пийкс”. Това обаче едва ли ще се случи след четвъртия сезон на поредицата, чийто първи епизод дебютира в ефира на БНТ1 преди дни. В интерес на истината новият сезон започна страховито за конкуренцията и превърна държавната телевизия в лидер в неделния праймтам, като привлече най-младите и най-активни зрители пред екрана. Но успехът в дългосрочен план е доста спорен, след като героите на Захари Бахаров – Иво Андонов, Мариян Вълев – Куката и на Михаил Билалов – Джаро, изведнъж се забъркаха в турска афера и действието се пренесе и излезе на светло в съседна Турция. Освен това сериалът демотивира дори и най-верните си фенове с прекалено заплетен сюжет, нескопосани и дървени диалози и даже препратки от други филми.

Очевидно е, че този път продуцентът Димитър Митовски и екипът му са пестили. На първо четене – от качествени сценаристи. Повечето от тях изтекли към “Четвърта власт”. Според хора от кухнята били намалени значително и хонорарите на актьорите, както и на екипа зад кадър. Тогава изниква логичният въпрос – защо трябваше действието да се мести в Истанбул? Може би желанието на продуцентите – “Сиа” и БНТ, в лицето на програмната директорка Севда Шишманова, е било на всяка цена да се придаде международно звучене на лентата и евентуално тя да се продаде на турския пазар? Само че турците си я знаят Турция… Или може би целта е била да се похарчат едни пари в повече, отколкото ако снимките бяха правени у нас? На БНТ шефовете явно не им пука как ще оправдаят по-високите разходи, при положение че качеството на продукция е понижено и тя едва ли ще се радва на интерес, както досега.

“Голям фен съм на сериала … Обаче това е най-грозната серия , която съм гледал досега ! Ако и другата е такава, спирам да го гледам тоя филм .. ЖАЛКО !”, е написал във форум потребителят Калоян. “Това турски сериал ли е?”, пита пък Бея. Но има и такива, според които това е единственият бг сериал, който ставал за гледане.

Интересно, ще излезе ли наяве цената на един епизод? Ако серия от първия сезон “гълтала” 234 хил. лв. с ДДС, вярно ли е че за четвъртия вече се калкулират повече от 350 хил. лв. за същите 54-и минути ефирно време? При такива въпроси програмната директорка Севда Шишманова винаги стои “под прикритие”. Нормално е, когато един продукт е успешен, той да бъде развиван и да се печели от него, но защо по неофициална информация сериалите на търговските телевизии в редки случаи стигат 80 000-90 000 лв. на епизод, а разчетът на БНТ е все над 220 хил. лева?

Контрата е в надзорника на БНТ – СЕМ, който, както обикновено, е в същата лежерна позиция.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст