ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България и Турция правят съвместна компания за износ на ток

Migration Image

България и Турция ще създадат съвместна компания, с която да се улесни износа на електроенергия към съседката ни. От българска страна участието ще бъде на Национална електрическа компания (НЕК), а партньорът й в Турция ще бъде избран от управляващите там. Тази идея бе представена от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев при срещата му с неговия турски министър Танер Йълдъз.

България ще изнася ток за минимум 600 мегаватчаса, като желанието на Турция е при възможност капацитетът да бъде увеличен двойно и да достигне до 1300-1400.

"Състоянието на НЕК е тежко, но то се подобрява и считам, че това е един от начините, по който финансовите резултати на компанията ще се подобрят в най-скоро време", каза енергийният министър Стойнев, като уточни, че съвместната компания ще бъде регистрирана в Турция.

Турската фирма ще бъде избрана и предложена спрямо местното законодателство, обясни турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз. Той допълни, че Турция едва сега започва да развива ядрената енергетика, а България има опит в тази сфера.

"Има покупка и продажба на електричество между двете страни и те се допълват. Ние бихме желали да увеличим този капацитет. С моя колега смятаме да работим и да се концентрираме върху резултатите. Смятам, че енергийният сектор ще допринесе в икономическия сектор и ще създаде нови възможности за нас", добави още Танер Йълдъз.

 

Петър Петров

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст