ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Цветано-о-о-в, пак ли ти?!

Адвокат Менко Менков и подзащитният му Цветан Цветанов все случват на съдии.

Правосъдното тресавище, наречено Софийски градски съд, се отличи с поредната си представителна изява – този път в делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за осуетено прилагане на специални разузнавателни средства спрямо бившия шеф на РЗБОП във Велико Търново Орлин Тодоров. Процесът се превръща в откровена порнография, тъй като втори пореден съдия се оказа свой човек на подсъдимия. През октомври миналата година делото не можа да тръгне, защото съдия Димитрина Ангелова беше разпозната като любовница на адвоката на Цветанов Менко Менков, и си направи отвод.

Сега същото трябваше да стори заменилият я Тони Гетов, чийто баща пък бил личен приятел на Цветанов. Двамата се познавали от има-няма 15-ина години, а фирмата на Гетов-баща направила ремонт на Цветановата вила в село Шума. Гетов -син отказа обаче да си направи отвод с аргумента: “Омръзна ми да слушам внушения”. Внушенията се оказаха всъщност жива истина, призната както от подсъдимия Цветанов, така и от защитника му Менков .

Бившият силов вицепремиер не отрича фактите, но твърди, че проблем нямало, понеже Петко Гетов починал. “Никога не съм правил връзка между него и факта, че неговият син е съдия по делото ми”, изтърси пред медиите Цветанов с явния подтекст, че смята всички за малоумни. Същата абсурдна теза повтори и адвокат Менков, но с добавката, че съдията Гетов трябва сам да си направи отвод, “защото вече е внушено, че изходът от делото е предизвестен”. Според него Цветанов бил изненадан – но очевидно не от познанството, а от факта, че е сгащен за втори път да си урежда правилен съдия по делото. В най-голямото тържище на съдебни актове у нас възможностите за това са винаги налице – срещу съответната “мотивация”. А с оглед на обстоятелството, че председател на съда е семейната приятелка на Цветанов Владимира Янева, ще е истински резил един бивш вътрешен министър и втори човек в ГЕРБ да не успее да си подбере съдиите по приятелска линия.

Прокуратурата, изглежда, също е в играта, защото говорителката й Зорница Таскова сащиса всички с твърдението, че институцията няма да иска отвод на съдия Тони Гетов. А освен че основанията за това са очевадни, Гетов е длъжен сам да си направи отвод по силата на закона – наказателнопроцесуалният кодекс е категоричен, че съдия или съдебен заседател, за когото може да се предполага, че е предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото, не може да участва в състава на съда. Както и че в тези случаи съдиите и съдебните заседатели са длъжни сами да си направят отвод. При това Гетов е бил длъжен да го направи още в началото на процеса, тъй като е бил наясно с основанията за това. А обстоятелството, че не го е направил незабавно, е нарушение на етичния кодекс на магистратите и основание за образуване на дисциплинарно производство.

Каква ти обаче етика в подобни случаи? При фалстарта на делото преди повече от три месеца Цветанов се яви с трима адвокати – Менко Менков, Борис Велев и германеца Ханс Петер Ул, за 5-и мандат депутат в Бундестага. Минути след старта на съдебния процес обвинителите Калоян Ангелов и Стефан Рачев, които тези дни се ослушваха, поискаха отвод на председателя на втори съдебен състав на Софийския градски съд, Димитрина Ангелова. Те изтъкнаха като основателна причина появилите се в медиите публикации за близките отношения на съдия Ангелова с адвокат Менков. Наблюдаващият прокурор Калоян Ангелов пък заяви, че не коментира истинността на публикациите, но самото им наличие било притеснително. Тогава Ангелова и Менков отрекоха, че са имали връзка, но сега самият обвиняем потвърждава, че вилата му била ремонтирана от бащата на съдията Гетов.

Мотивирайки отвода си, Ангелова заяви, че върху прокуратурата е оказван натиск. Менко Менков пък директно заяви, че “клюките” са инспирирани от представители на държавното обвинение, което ги пуснало задкулисно на определени печатни издания, визирайки връзки на заместник главния прокурор Борислав Сарафов. Целта според Менков била прокуратурата да си избере съдия и да не се даде ход на делото, понеже не била убедена в обвинителната си теза. Сега обаче се оказва, че вторият избор е като първия – все в полза на Цветанов. И както се говореше, че делото срещу него било разпределено “случайно” на Ангелова на 20-ата минута от постъпването му в съда, така може да се окаже, че между ремонта на Цветановата вила и “случайния” подбор на Гетов има топла връзка.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст