ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Душманинът на “Алфа банк” се разкашля

Петко Митевски

Делото срещу Петко Митевски за присвояване на 21 млн. лв. от “Алфа банк ” падна жертва на вирусната епидемия. Заседанието тази седмица отново беше отложено, след като адвокат Георги Варадинов (провалил предишното заседание също с неявяване)представи болничен лист на клиента си, в който пишеше, че е болен от остра вирусна инфекция (ОВИ). Съдебният състав явно се усъмни в истинността на написаното в медицинския документ, призованите да свидетелстват две дузини служители от обрания клон на банката възнегодуваха, че ги разкарват.

Процесът за най-големия банков обир у нас се очертава като протяжен както заради отсрочките по вина на подсъдимия и защитата, така и с оглед на процесуалните действия, които трябва да бъдат извършени. Всички свидетели ще трябва да бъдат разпитани, а търпението им едва ли ще е вечно. Същото се отнася и за вещите лица, които трябва да представят назначените счетоводни и графологични експертизи. Те пък ще бъдат оспорвани до дупка от защитата, след което ще бъдат възложени допълнителни. Действията на прокуратурата също са съмнителни. Разследването беше бавено близо две години, след като прокурорът му Пламен Георгиев беше назначен от експремиера Бойко Борисов първо за заместник-министър на правосъдието, а после за шеф на Комисията по конфискация. В същото време прокуратурата старателно крие разполага ли и с други сериозни доказателства освен самопризнанието на Митевски.

Петко Митевски е обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери на 21 201 430 лв. от български клон на гръцката “Алфа банк”, където работел като главен касиер. Според прокуратурата престъплението е извършено в периода 2008-2010 г., а единственият заподозрян собственоръчно изнасял от банката големи суми пари, скрити в чанта. Митевски беше арестуван в края на 2011 г., после беше пуснат под гаранция от 40 000 лв., определена от адвоката му Менко Менков като напълно нормална. И въпреки че наред със самопризнанията подзащитният му обеща да върне парите, случаят тъне в мистерия. Подхранват я както мълчанието на засегнати и участници в процеса, така и слуховете за постигнато вече тайно споразумение между страните. Това пък е в тон с изразените от Менков съмнения, че парите изобщо са изчезнали.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст