ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Генерал ще бди за здравето на софиянци

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова реши да постави общинското здравеопазване под “пагона” на ген. Стоян Тонев.

В последния ден на работната седмица кметът на София Йорданка Фандъкова обяви предложенията си за структурни промени в администрацията на общината. Тя поиска на следващото си заседание общинският съвет да гласува назначаването на бившия шеф на Военномедицинска академия генерал Стоян Тонев за заместник-кмет по здравеопазването. Албена Атанасова запазва заместниккметското си място, но ресорът и занапред ще са “социалните дейности”.

Конкретно генерал Тонев ще отговаря за АГ болниците “Шейново” и “Св. София”, както и за четирите големи градски многопрофилни лечебни заведения. Освен това под негово ръководство ще са и всички двадесет и три Диагностично-консултативни центрове, осемте доболнични центрове, четири болници за долекуване и рехабилитация и Кожно-венерическият диспансер.

За Атанасова остават домовете за деца и за възрастни хора (общо 52), както и всички социални дейности на местната управа.

При представянето си Тонев съобщи, че иска да реализира старата си идея за създаване на общински център за спешни случаи. Петнадесет линейки ще обслужват деца до една година и възрастни. В отговорностите на новата общинска спешна помощ ще попаднат и хората с инфекциозни заболявания и психиатрично болни пациенти.

“Трябва да има резултати, не се плаща за усилия – това ще е мотото на работата ми”, изтъкна генералът, като се ангажира да изготви план за дейността си до края на мандата по дни и месеци. По думите му 820-те семейни лекари в системата на общинското здравеопазване в столицата, които са отделени от цялата система на доболничната помощ, са прекалено много. В повечето случаи джипитата нямат и специалност, каквото е законовото изискване от началото на тази година. Стоян Тонев смята, че е необходимо общината да сключи договори с частните болници, които при нужда да се включват в обществото здравеопазване.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст