ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Опозицията надуши чистка в образованието

Ахмед Башев

Депутатът от ГЕРБ Даниела Савеклиева предупреди на 24 януари от парламентарната трибуна, че съществува риск от политическа чистка на директори на училища в цялата страна. По думите й управителят на школото в благоевградското село Долно Дряново Асим Адемов е бил уволнен по нареждане на небезизвестния депутат от ДПС Ахмед Башев. Савеклиева поиска образователният министър Анелия Клисарова да обясни причините за отстраняването на Адемов, чиято досегашна месторабота бе към община Гърмен. Именно там кмет между 1999-а и 2011-а е бил Ахмед Башев.

“Настоявам министър Клисарова да бъде повикана, за да отговори кой е Ахмед Башев от ДПС, за да уволнява училищни директори? Защо тя позволява Башев да се саморазправя с директори и какви мерки ще вземе? И защо не спази обещанието си, че няма да има политически чистки в образованието?”, запита Савеклиева.

Заместник-председателят на парламента Алиосман Имамов съобщи, че Клисарова се намира извън страната и не може да бъде призована.

“Всичко, което каза Даниела Савеклиева , с пълна сила се отнася за управлението на ГЕРБ”, репликира пък депутатът от ДПС Йордан Цонев. По думите му, представителите на опозицията говорят само в петък, и то неверни неща и обидни квалификации по отношение на ДПС. “Назначенията и уволненията на директори и учители в училища бяха по времето, в което управляваше ГЕРБ. Вие подменихте всичко в образователната система, дори стигнахте до портиерите”, добави Цонев.

Асим Адемов е бил дисциплинарно уволнен на 11 декември.Той е общински съветник от ГЕРБ в местния парламент. “Няма никакво съмнение, че съм уволнен по директното настояване на депутата от ДПС Ахмед Башев. Той реално вилнее в цялата област и определя кадровата политика”, заявява потърпевшият. Адемов твърди, че на 8 ноември е бил извикан на разговор в Благоевград от новия шеф на Районния инспекторат по образование Огнян Соколов, където му било съобщено, че “от най-високо място” е наредено да бъде отстранен. И ако се оттегли доброволно, ще получи учителско място. Директорът отказал, а дни по-късно в училището пристигнали инспектори на проверка. Те открили нарушения при прилагането на Наредбата за командировачните на стойност 370.57 лв. и “други дреболии”, които не кореспондирали с наказанието “дисциплинарно уволнение”.

Според бившия вече директор депутатът Ахмед Башев е тръгнал на тотална война срещу опонентите от ГЕРБ и другите партии, които не са част от тройната коалиция. А стратегическата амбиция на ДПС била да разбие образователната система в смесените райони, за да няма добро образование, “хората да останат неграмотни и да гласуват като роби за феодалите си”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст