ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

За втори път магистратите оправдаха Христо Ковачки

Migration Image

Бизнесменът Христо Ковачки за втори път бе напълно оправдан от Софийския апелативен съд(САС) по обвинението за укриване на данъци. САС оправда Ковачки за пръв път през май 2012 г., но на 11 септември м.г. Върховният касационен съд(ВКС) върна делото на апелативния съд, съобщи “Правен свят”.

В решението на ВКС се казва, че САС е направил противоречиви изводи, довели до неправилни преценки за извършеното. Върховният съд цитираше решението на апелативните съдии, в което пише, че във фирмите на Ковачки е била създадена една добре организирана система за укриване и избягване плащането на данъци в особено големи размери, чрез приспадане на неследващ се данъчен кредит.

От друга страна обаче, нямало данни Ковачки да е имал каквото и да е отношение, защото, въпреки че осъществявал стратегическо ръководство и управление на фирмите, той се е интересувал предимно от финансовия резултат. “Това са два противоречиви извода, които взаимно се изключват – ако подсъдимият се е интересувал само от финансовия резултат, за да упражнява стратегическото ръководство на фирмите си, то той е следвало да познава баланса им. А така данъчен кредит в размер на 16781960,72лв., не може да остане незабелязан и К. да е останал без “каквото и да е отношение” към него.

Необяснимо защо съдът не е анализирал в тяхната видима взаимовръзка иначе правилно приетите за категорично установени обстоятелства”, се казва в решението на ВКС, с което делото бе върнато на САС.

С решение от днес състав на апелативния съд с председател съдия Петя Шишкова, докладчик – Христина Михова и Татяна Грозданова, отново е оправдал Ковачки.

Според обвинителния акт бизнесменът е източил над 16 млн. лв. ДДС чрез фиктивни сделки. Чрез фирмите си ЕТ “Щайн – Христо Атанасов”, “Ел Ем Импекс”, “Данесто” и “МАХ-2003” е декларирал несъществуващи доставки (за машини, хранителни продукти и други) и е получил данъчен кредит, без да има право на такъв. Престъпната дейност според прокуратурата е извършвана в периода 2005-2008 г.

На 14 април 2011 г. състав на Софийския градски съд с председател съдия Александра Йорданова, единствен засега призна Ковачки за виновен по това дело, но го осъди на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок, 1/10 конфискация на имуществото и 20 000 лева глоба по същите обвинения.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст