Догодина ще строим отново язовир “Луда Яна”

Migration Image

През 2015 г. отново започва строежът на язовир "Луда Яна " над град Панагюрище. Това стана ясно от думите на министърът на регионалната развитие Десислава Терзиева, по време на представянето на хидравличен модел на преливното съоръжение на язовира .

"Догодина започваме отново да строим "Луда Яна " със сигурност. Парите за строежа са заделени. Вече имаме държавен бюджет около 23 млн. за започването на "Луда Яна " и на други язовири , като "Пловдивци ", рехабилитация на язовир "Студена", каза Терзиева. Тя уточни, че индикативната стойност на язовира е около 52 млн. лева, а парите ще дойдат от инвестиционния заем за общинска инфраструктура на Световната банка. За това дали в държавния бюджет след 2014 г. ще продължат да се отделят пари за строежа на подобни съоръжения, министърът коментира така: "Гаранцията е, че такива строителни обекти трябва да продължават, ако искаме да има водоснабдяване в държавата. Реформата във ВИК сектора вече е започната и трябва задължително да построим и тези язовири , за да може да се подобри питейното състояние на водата и качественото водоснабдяване в страната".

Хидравличният модел на преливното съоръжение на яз. "Луда Яна"е разработен от специалисти от Хидравличната лаборатория на Университета по архитектура строителство и геодезия. Мащабът на прототипа на съоръжението е 40 пъти по-малък от реалния. Направен бе и тест на поведението на преливното съоръжение на язовирната стена на язовир "Луда Яна" при преливане на висока вълна. Специалистите определят, че вълната, 238 м3./сек ., може да се повтори веднъж на 1000 години. Според направените изследвания обаче показват, че преливникът е в състояние да пропусне до 480 м3./сек . и сигурността на стената няма да бъде застрашена.

"Колкото и теоритечните познания да са напреднали все пак подобен тип съоръжения са с висока отговорност, защото са свързани с риск за населението, което е под язовирната стена", каза ръководителят на катедра "Хидравлика и хидрология " Николай Лисев . Той обясни още: "Преди типът на преливника е бил "мексикански", а сега е "челен". В горната си част той има две полета, като всяко от тях е с ширина 10.5 метра. В средата пък е разположен междинен стълб, чиято роля е мостова опора". В бъдеще стълбът може да бъде пригоден и за окачване на сегментни затвори, с цел повишаване полезния обема на язовира.

Строителство на язовир "Луда Яна " започнато през 1986 г., а през 2000 г. е замразено. По думи на регионалният министър края на март- началото на април тази година ще бъде проведен търг за определяне на строител. Терзиева допълни още: "Идеята е с разумни пари да се построи такова съоръжение, което да гарантира в максимална степен сигурността на Панагюрище". След приключването на обекта до края на 2017 г. пък, язовирътще осигурява водоснабдяването на Панагюрище и селата Оборище, Поибрене, Попинци, Баня, Бъта, Левски, Елшица , както и още пет селища от общините Пазарджик и Стрелча.

Мая Иванова

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст