Мая Манолова: ГЕРБ са обхванати от тежка параноя

Migration Image

"Става дума или за тежка параноя, или за бръмбари в главите на някои политици. По-абсурдна идея не съм чувала" , коментира зам.-председателят на парламента Мая Манолова по повод обвиненията на ГЕРБ, че се готви държавен преврат.

Причина за обвинението на опозицията стана текст от чернова на Изборния кодекс, който обаче не присъства в окончателния вариант и който гласи, че "при произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г. едновременно с избори за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители, районите за организационно-техническата подготовка на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за президент и вицепрезидент на републиката съвпадат с изборните райони за народни представители".

„Всеки юрист ще ви каже, че в преходните и заключителните разпоредби на всеки закон се описват всички възможни хипотези, които биха създали правен проблем”, обясни Манолова.

По думите й в случая проблемът може да възникне от това, че за пръв път на тези евроизбори за техническа организация ще има 31 многомандатни избирателни района, колкото са били на последните парламентарни избори.

Според нея именно за да бъде предотвратена неразборията, е заложена хипотезата и за трите вида избори, но след това са се отказали от нея именно за да няма спекулации.

Манолова попита зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева и бившия депутат Искра Фидосова, която беше автор на Изборния кодекс по времето на ГЕРБ, дали пък те не са били планирали свалянето на кабинета на Бойко Борисов, защото и сега в кодекса има заложена възможност за предсрочни парламентарни избори, както и за президентски.

„Питам дали те са били във връзка с протестиращите през февруари, които свалиха правителството на Борисов и дали са планирали предварително сваляне първо на Георги Първанов и след това на Росен Плевнелиев още през 2012 г.”, каза още Манолова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст