Обвинител №1 като косвена жертва

Обвинител №1 очаква Цветанов да докаже твърденията си...

Бившият вътрешен министър и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов явно губи почва под краката си – прокуратурата му диша във врата и вече му повдигна три обвинения. Софийският градски съд също се активизира и тази седмица се очаква Цветанов да седне на подсъдимата скамейка – предстоят две поредни заседания по делото за престъпление срещу правосъдието. Както е известно бившият МВР-шеф е обвинен по чл. 288 от НК – “Орган на властта, който пропусне да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване, или по друг начин осуети такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с лишаване от правото по чл.37, ал.1, т.6”. Става въпрос за вече прословутия отказ на Цветанов като министър да подпише няколко искания за прилагане на специални разузнавателни средства срещу разследвания антимафиот №1 от Велико Търново Орлин Тодоров.

В началото на седмицата Цветанов се опита да размъти водата на прокуратурата и да вкара в скандал главния прокурор Сотир Цацаров и заместника му Борислав Сарафов. В интервю пред БТВ в понеделник (10 февруари) заместник-председателят на ГЕРБ попита има ли свещени крави в прокуратурата и намекна за престъпно прикриване на данни, уличаващи заместник главния прокурор Борислав Сарафов в закононарушение. “В прокуратурата се говори, че Цацаров е прикрил сигнал срещу Сарафов за престъпление, в което може и самият той да е участвал, скрита е тази преписка, така говорят, може би с това е свързан и растежът на Боби Сарафов в прокуратурата”, заяви Цветанов, без да посочи имена и подробности. Освен това той обвини Цацаров и Сарафов, че са участвали в срещи с депутата от ДПС Делян Пеевски, който управлявал прокуратурата чрез огромното си влияние във Висшия съдебен съвет и чрез Сотир Цацаров. Цветанов отново разказа, че депутатът и главният прокурор са го посещавали в кабинета му на “Шести септември”.

За какво са си говорили там той обаче не можа да си спомни.

Амнезията му бе препотвърдена

ден след интервюто му по БТВ в поредната му телевизионна изява, този път във вторник (11 февруари) в конкурентната НТВ. В отговор на въпроса за какво са говорили с Пеевски Цветанов каза, че не помни, тъй като е било отдавна. “Нещата, които сме говорили, са били общи, защото двамата влязоха заедно в моя кабинет. Разговорите, които водихме вътре, бяха неформални”, рече той.

Според Пеевски обаче разговорите далеч не са били неформални. Депутатът от ДПС също даде интервю, според което по време на среща в кабинета на Цветанов тогавашният вътрешен министър е поискал от него да “разпъне” медиен чадър над дарители на ГЕРБ. Пеевски уточни, че става въпрос за престъпниците Йоско от Сливен и Киро Японеца от София, които помагали на ГЕРБ покрай изборите. На срещата присъствал и главният прокурор Сотир Цацаров, от когото Цветанов поискал да назначи за свой заместник тогавашния окръжен прокурор на Шумен Ася Петрова. По онова време тя работеше по делото на живота на министър Цветанов – “Килърите”. Пеевски обаче даде коренно противоположна версия за присъствието на главния прокурор на срещата в кабинета на Цветанов. Според него Цацаров пристигнал впоследствие, а не заедно с него.

В отговор на тези твърдения Цветанов отрече да е лобирал за Йоско и за Киро Японеца, както и да е оказвал натиск върху главния прокурор за назначаването на Ася Петрова. Той бе категоричен също, че Цацаров и Пеевски са пристигнали заедно в кабинета му.

В това замеряне с взаимноотричащи се въпроси главният прокурор се оказа в твърде деликатна ситуация. Впрочем на него му се случва за втори път – през май 2013 г. той беше принуден да отговори на същите нападки на Цветанов. Да припомним, че в края на май същата година в НС постъпи искане на прокуратурата за сваляне на имунитета на Цветанов във връзка с разследването за незаконно подслушване в МВР. Там бе визиран и конкретният член от НК (чл.285, във връзка с чл.387 – допускане чрез бездействие подчинени на Цветанов да извършат престъпление), по който предстоеше да бъде повдигнато обвинение срещу бившия вътрешен министър. Тогава в НС в рамките на яростния политически дебат с опонента си от ДПС Делян Пеевски Цветанов за първи път спомена за въпросната среща при него. Това според Цветанов станало в началото на годината, когато главният прокурор завел депутата от ДПС на работна среща в МВР като свой придружител. При скандала в НС Цветанов обясни, че тя е протекла

“под формата на формален разговор”,

защото не било подходящо МВР и прокуратурата да обсъждат пред депутат дейността си.

На свой ред главният прокурор Сотир Цацаров обяви още тогава, че не е водил народния представител Делян Пеевски на среща при Цветан Цветанов, докато беше вътрешен министър. “Не съм толкова невъзпитан или некоректен, за да заведа на служебна среща лице, което не е било поканено или чието явяване не е било предварително известно на домакина. На тази служебна среща влязох в кабинета на вътрешния министър, неводейки никой, и заварих там народния представител Делян Пеевски. Не аз определям кой да пребивава в кабинета на вътрешния министър”, заяви тогава обвинител №1. “Може би е добре някои неща изреклият тези думи да си ги припомни такива, каквито са били”, категоричен бе Цацаров. “Почти след всяко изказване на народния представител Цветан Цветанов следва прессъобщение на прокуратурата. В конкретния случай няма прессъобщение, за да не влизаме в този тон. Моля го да си припомни още веднъж фактите, за които говори от парламентарната трибуна”, призова Цацаров.

Та историята от май 2013 г. се повтаря и сега. Този път обаче главният прокурор се включи в задочния спор между бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и Делян Пеевски. За разлика от предишния път и ведомството, ръководено от Сотир Цацаров, разпространи позиция на главния прокурор. В прессъобщението се казва следното: “Главният прокурор не счита, че следва да участва в задочния диалог между народните представители Делян Пеевски и Цветан Цветанов, очевидно породен както от настоящо политическо противопоставяне, така и от техни лични и други отношения в близкото минало. Няма да бъде коментирана отново и повтаряната многократно от Цветан Цветанов неистина относно това кой кого е водил или заварил в кабинета му в Министерството на вътрешните работи. Заместниците на главния прокурор са предложени за назначаване от Висшия съдебен съвет с оглед преценката за професионалните им качества и възможността за работа в екип. Това категорично засяга и предложенията относно прокурорите Ася Петрова и Борислав Сарафов. Нито те, нито които и да е други предложения са били съобразявани с исканията или с личните отношения на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, каквито и да са те. Съобразно Закона за съдебната власт главният прокурор разполага с правомощието да поиска във всеки момент освобождаването на свой заместник, без дори да излага мотиви за това. И такива предложения не биха били съобразявани с искания на министри. До настоящия момент становището е, че всеки в ръководния екип на прокуратурата работи отговорно и в съответствие с високите изисквания за такава административна длъжност. Така не отговарят на истината и предните твърдения на Цветан Цветанов, че прокурори, между които и Ася Петрова, сега са “обект на атаки”. Г-жа Петрова е командирована във Варна само за датите на съдебните заседания по делото, придобило обществена известност като “Килърите”, и изпълнява задълженията си на заместник главен прокурор. Преценката на главния прокурор за работата на г-н Сарафов е много добра, с оглед качествата му и личния му принос в разследванията по множество досъдебни производства с предмет корупция и организирана престъпност. В интервюто си в сутрешен блок на национална телевизия обаче (10.02.2013 г.) г-н Цветанов заяви и още нещо: ” … че точно главният прокурор е прикрил сигнал срещу Сарафов за едно разследване, което е свързано с натиск спрямо определени лица, за да не се разкрие дадено престъпление, в което той може би има някакво пряко участие. Тази преписка обаче е потулена …”. Главният прокурор призовава народния представител Цветанов незабавно и публично да обяви всички данни, с които разполага, защото изреченото от него е пряко твърдение, че Борислав Сарафов и Сотир Цацаров са извършили престъпление. Обвинения, отправяни по този начин в общественото пространство, трябва веднага да бъдат потвърдени с факти. Иначе изричането им не допринася по никакъв начин за авторитета и достойнството на държавни институции и на народни представители.”

Позицията на Цацаров, която цитирахме така обилно, обаче

не го вади от деликатната ситуация

особено що се отнася до служебната кариера на прокурор Ася Петрова. Струва си да си припомним, че шеметният скок в служебното израстване на Петрова бе изненада за всички, най-вече за цялата съдебна система. Името й нашумя край делото “Килърите”, което беше преместено от София в Шумен и бе поверено именно на нея. Изненада бе и включването й в делегацията, водена от МВР-шефа Цветанов при триседмичната му визита в САЩ. Цветанов обясни този факт така: “Ася Петрова е един от достойните окръжни прокурори и лично участва в делото “Килърите”, знаете, че то се наблюдава както от Европейската комисия (EK), така и от нашите партньори и в тази връзка беше част от делегацията, която беще в САЩ заедно с колегата Флоров”. Очевидно фаворизираната Петрова все пак бе избрана за заместник главен прокурор. Въпреки че никой в съдебната система не допускаше, че е възможно тя да прескочи няколко кариерни стъпала и да се озове на този висок пост.

Публичната позиция на Цацаров учудва и с друго – мекия тон, с който прокуратурата коментира твърдението на Цветанов за покрития сигнал срещу Борислав Сарафов. Логичният ефект от подобно твърдение е дело за клевета. Обвинител № 1 обаче пуска пас в полето на Цветанов, призовавайки го да докаже с факти казаното.

Как обаче ще стане това, след като сигналът е в самата прокуратура, която от своя страна е пълен господар на разследването по закон, един Господ знае. В тази връзка е хубаво да си припомним един афоризъм: не вярвам в Господ, но все пак ми липсва…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст