Делото за бюлетините пак в прокуратурата

Migration Image

Делото за бюлетините, открити в навечерието на парламентарните избори през май 2013 г. в печатница “Мултипринт” в Костинборд, бе окончателно прекратено и се връща в прокуратурата. Това стана ясно в четвъртък (13 февруари) от кратко съобщение на Софийския апелативен съд (САС). В него се посочва, че тричленен състав на САС с председател Петя Шишкова и с членове Милена Панева и Карамфила Тодорова се е произнесъл по протеста на Софийската градска прокуратура по дело № 103/2014 г. , придобило известност като “случаят Костинброд”. С определение от 13 февруари 2014 г. магистратите от САС потвърждават разпореждането на съдия от Софийския градски съд, с което съдебното производство по случая е прекратено и е постановено делото да се върне на прокурора за отстраняване на съществени нарушения, допуснати при изготвянето на обвинителния акт, се казва в информацията. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Съдебното дирене за скандалните бюлетини бе прекратено през януари тази година от Софийския градски съд заради допуснати грешки в обвинителния акт. СГС се мотивира, че в акта не е посочено каква е била целта и облагата на обвиняемия по случая – бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков.Той не е спазил изискванията за съхранението на изборните листа и на технологичния брак, получен при тяхното печатане. Според съда Софийската градска прокуратура обаче не е изяснила как точно Желязков не си е свършил работата и как това е свързано със самото престъпление.

След определението на Софийския градски съд прокуратурата внесе протест до столичния апелативен съд срещу разпореждането делото за бюлетините в Костинброд да бъде върнато на обвинението. В три раздела СГП протестира срещу неоснователността и незаконосъобразността на решението на СГС. Прокуратурата намери, че е неправилен изводът на съдията докладчик от СГС, че с обвинителния акт не били посочени специалната цел на престъплението и целената от обвиняемия облага. Според обвинението специалната цел на престъплението ясно е посочена в акта: “…с цел да набави облага за другиго – “Мултипринт” ООД, представлявано от Йордан Станков Бончев (изразяваща се в спестени организационни и производствени дейности за изпълнение и обезпечаване на договорните задължения)”.Според обвинителите в обвинителния акт се съдържа подробно описание на поведението на обвиняемия, чрез което са обективирани специалната цел и прекият умисъл за извършване на деянието. Прокуратурата не прие и аргумента на съдията-докладчик, че в акта има противоречие между изразите “производствена база на “Мултипринт” и “печатницата”, което въвеждало “нов факт” в обвинението. Това, според съда, е съществено процесуално нарушение. От Софийската градска прокуратура обясниха, че няма никакво нарушение, тъй като в акта по безспорен начин е станало ясно, че производствена база на “Мултипринт” е именно печатницата на дружеството, т.е. няма нов факт или противоречие, а използване на синоними.

Въпреки аргументите на СГП Софийският апелативен съд си каза окончателната дума, като потвърди решението на Софийския градски съд, и така делото отново се озова в полето на обвинението. Единственият обвиняем за скандала с бюлетините е бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков. Той е обвинен за това, че в периода от 27 април 2013 г. до 12 май 2013 г. в София, като главен секретар на Министерския съвет на България, не е изпълнил служебните си задължения и не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към МС по отношение на изпълнението на задълженията на “Мултипринт” ООД по договор за изработка и доставка на 8 343 000 броя бюлетини за гласуване.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст