Депутатите отхвърлиха водене на кампании на друг език

Migration Image

Депутатите отхвърлиха водене на предизборни кампании на друг език, предложено от народните представители от ДПС. Не беше прието предложението на народните представители Мустафа Карадайъ, Янко Янков, Четин Казак и Хамид Хамид, което гласеше: „В случаите, когато кампанията се води на език, различен от българския, се осигурява превод на български език“.

Преди това ДПС бойкотира заседанието на парламента. Депутатите от партията отказаха да влязат за регистрация в началото на пленарното заседание. При първата регистрация нямаше кворум. Председателят на парламента Михаил Миков отмени регистрацията и минута по-късно народните представители събраха кворум.

След отхвърлянето на предложението на ДПС, лидерът на движинието Лютви Метстан заяви, че този текст в кодекса е абсурден.

"Току-що едно антиевропейско мнозинство даде право на други държави, в които живее българско национално малцинство, то бъде обект на дискриминационно отношение. Забранявайки използване на други езици в хода на предизборни кампании, вие казахте на национални парламенти на други държави, в които живее българско малцинство, че българите в чужбина могат да бъдат дискриминирани и на тях може да им се забрани да ползват своя майчин български език. Каквото ти е отношението към вътрешните малцинства, такова отношение ще искаш в българските малцинства в чужбина. Този текст е абсурден. Ако за изборите за български представители на Европейски парламент, листата на ДПС се води от сър Греъм Оутсън, на което той има право, на какъв език ще води той кампанията”, попита Местан.

Последва остро изказване на депутата Хюсеин Хафъзов от ДПС, който заяви от парламентарната трибуна, че тази забрана няма да му попречи да е свободен и да следва пътя на Осман Калъч, Давутоглу, Доган.

След неговото изказване залата напуснаха народните представители от ГЕРБ и Атака.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст